O migrační krizi i o požadavcích Velké Británie. O tom všem bude dnes jednat Sobotka s Tuskem

16.02.2016 6:04

Návrhy na reformu Evropské unie, které požaduje Velká Británie v souvislosti s referendem o setrvání země v unii, budou hlavním tématem dnešního setkání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem v Praze. V Kramářově vile budou mluvit i o aktuálním vývoji migrační krize.

O migrační krizi i o požadavcích Velké Británie. O tom všem bude dnes jednat Sobotka s Tuskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka se svým úvodním proslovem

Sobotka v pondělí po mimořádném summitu zemí visegrádské skupiny (V4) uvedl, že bude Tuska informovat o společné pozici Česka, Slovenska, Polska a Maďarska k britským požadavkům. Slovenský premiér Robert Fico upřesnil, že výhrady V4 se týkají některých speciálních dávek, které jsou spojené s prací v Británii. Podle informací dnešních Hospodářských novin (HN) se Česku nelíbí část o přídavcích na děti. "Česká vláda bude v jednáních prosazovat, aby povinnost platit sociální dávky zůstala na státu, ve kterém rodič pracuje, a aby výsledná dohoda nezakládala precedent pro další sociální dávky," uvedl na dotaz HN mluvčí vlády Martin Ayrer.

Z návrhu dohody mezi EU a Británií, kterou nedávno zveřejnil předseda Evropské rady Tusk, plyne, že Londýn by mohl omezit výplatu dávek pro lidi, kteří nejsou britskými občany v případě, že tamní sociální systém bude čelit neudržitelnému tlaku. Podmínky zavedení tzv. ochranného mechanismu budou pravděpodobně výraznou třecí plochou jednání o britských požadavcích.

V otázce migrační krize se premiéři zemí V4 spolu se zástupci Makedonie a Bulharska shodli na tom, že nemá jiné než evropské řešení. I když státníci mluvili o podpoře hledání řešení s Tureckem a Řeckem, zároveň je podle nich potřeba mít připraven alternativní plán B. Spočíval by ve vybudování záložních schengenských hranic na jih od Maďarska.


 

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …