O stížnosti olomouckého hejtmana proti obvinění stále není rozhodnuto

13.11.2015 13:28

O stížnosti, kterou hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) podal proti svému obvinění v korupční kauze, nebylo ani po měsíci od jejího podání rozhodnuto. Stížnost stále leží na policii v Olomouci, řekl dnes novinářům Rozbořil, který obvinění z podplácení odmítá a tvrdí, že jde o nedorozumění. Do konce listopadu by hejtman měl nahlédnout do spisu a seznámit se s odposlechy, kvůli kterým byl obviněn.

O stížnosti olomouckého hejtmana proti obvinění stále není rozhodnuto
Foto: Daniela Černá
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil

„Podle mých vědomostí, které mi sdělil advokát, zatím (stížnost) ještě pořád leží na policii v Olomouci. To znamená tři týdny od podání stížností nedoputovala dál než na policii v Olomouci,“ odpověděl Rozbořil na dotaz, zda už bylo rozhodnuto o jeho stížnosti. Dodal, že policie ani státní zástupce nemá na vyřízení stížnosti stanovený žádný termín.

Od policie zatím žádná obsílka nepřišla

Rozbořil zatím neviděl spis ani přepis odposlechu. „Ten stav stále trvá. V dohledné době se chystáme do odposlechu a spisu nahlédnout. Podle sdělení mého advokáta nicméně od policie zatím žádná obsílka nepřišla,“ poznamenal Rozbořil.

Státní zástupce podle Rozbořila pouze sdělil, že nahlédnout do spisu by měl mít možnost do konce listopadu. „Až se dozvím, co je v tom inkriminovaném odposlechu, tak se k tomu budu moci vyjádřit. Pokud mi to samozřejmě zákon a mlčenlivost dovolí,“ dodal. Hejtmana policie propustila 14. října a od té doby si jej už nepředvolala.

Policisté a žalobci začali minulý týden naplno vyslýchat svědky v olomoucké korupční kauze, ve které jsou obviněni čtyři lidé včetně hejtmana Rozbořila a vysoce postavených olomouckých policistů Karla Kadlece a Radka Petrůje. Jak dlouho výslechy potrvají, nedokázal žalobce odhadnout. Podle obhájce obviněného hejtmana Petra Konečného to bude zřejmě do poloviny listopadu. Usuzuje tak podle toho, že nahlédnout do spisu budou moci až v této době.

Zásah v kauze Vidkun provedl ÚOOZ přesně před měsícem

Kauza s názvem Vidkun se týká podezřelých vazeb mezi podnikateli, policisty a politiky, ovlivňování některých trestních kauz a úniků informací z trestních spisů. Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zahájili zásah 13. října a poté obvinili čtyři lidi.

Podle informací ČTK byli policisté Petrůj i jeho nadřízený Kadlec obviněni ze zneužití pravomoci úřední osoby, policejní náměstek navíc z přijetí úplatku. Hejtman čelí obvinění z podplácení a podnikatel Ivan Kyselý je podezřelý z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby. Jako jediný z obviněných v olomoucké korupční kauze je Rozbořil stíhán na svobodě. Tři další muži jsou ve vazbě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…