ODS a Kalousek spáchali megahřich, na jejich místě bych rozhodně nevyskakoval. Ekonom Zámečník rozebral na ČT přijatý rozpočet

07.12.2016 19:39

Ekonom Miroslav Zámečník se ve středečním Interview obsáhle vyjádřil ke dnes schválenému státnímu rozpočtu na rok 2017. Ačkoli bychom v tuto chvíli měli mít rozpočet přebytkový, a ne se schodkem 60 miliard, takže určitá kritika ministra financí Andreje Babiše (ANO) je namístě, ale bývalý lidovec Miroslav Kalousek by měl raději mlčet. Vyjádřil se také k „lásce“ mezi Andrejem Babišem a prezidentem Milošem Zemanem.

ODS a Kalousek spáchali megahřich, na jejich místě bych rozhodně nevyskakoval. Ekonom Zámečník rozebral na ČT přijatý rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Zámečník

V téhle fázi ekonomického cyklu by měl být rozpočet přebytkový, „anebo by měl být velmi dobrý důvod pro to, proč hospodařit se schodkem. Jedinou omluvenkou by proto byly investice. Vláda si teď může půjčovat se záporným úrokem, což je dobrá situace, ale těch investičních projektů je bohužel pomálu,“ posteskl si Zámečník.

Celá léta se nám nedaří uskutečnit zásadní dopravní stavby, což je problém. Obratem ovšem připomněl, že před lety vládly ODS a KDU-ČSL s ještě většími schodky, a to za časů šestiprocentního ekonomického růstu, takže dnešní kritika ODS a někdejšího lidovce Miroslava Kalouska by měla být umírněnější. „Berme hřích ve srovnání s tím megahříchem z roku 2006 a já bych tak nevyskakoval, v tuto chvíli,“ prohlásil host. 

V pořadu zazněla také chvála Andreje Babiše, které se šéfovi státní kasy dostalo od prezidenta Miloše Zemana. „Netvrdil bych, že je to láska, ale strategické partnerství to samozřejmě být může,“ podotkl Zámečník. U Miloše Zemana také ocenil, že jezdí po regionech a vidí, jak si česká ekonomika stojí. Když tvrdí, že by bylo namístě sáhnout po některých sociálních dávkách a omezit je, zřejmě to doporučuje na základě toho, co vidí při svých cestách. Pokud jde o dávky na bydlení, tam je podle Zámečníka problém v tom, že dávky nezískávají ani tak sociálně slabí občané, ale majitelé nemovitostí. Prezident také kritizoval investice do zelených technologií, což je sice podle Zámečníka líbivé, ale jsou to jen slova. Pokud s tím někdo chtěl něco udělat, měl tak učinit mnohem dřív. 

Posléze vládě vyčinil za to, že se jí nedaří čerpat evropské peníze v novém programovacím období mezi lety 2014 až 2020. Dnes už jsme prakticky v polovině programovacího období a čerpání se rozbíhá ještě pomaleji než za minulých vlád, přičemž tato vláda už se nemůže na nic vymlouvat. Tato pomalost jde zkrátka na její vrub.  

Naše země se může pyšnit relativně nízkým procentem občanů, kteří trpí chudobou, ale měli bychom být na pozoru, protože nemalá část lidí žije jen těsně nad touto hranicí, a pokud by přišel nějaký ekonomický otřes, procento lidí postižených chudobou by mohlo významně vzrůst.

Nakonec kritizoval Českou národní banku za to, že pořád oslabuje korunu. Intervence už by podle Zámečníka měla skončit. „Já jim do toho nechci kecat, ale už jsme to nemuseli mít,“ soudí ekonom.

Neměli bychom ale zapomínat, že jsme exportní ekonomikou, takže nás hodně ovlivňuje situace v zahraničí a tam to může být ještě hodně komplikované. Zámečník má na mysli především Itálii, kde mají banky veliké problémy, ale stát je natolik zadlužený, že jim nemůže příliš pomoct. Situace v eurozóně tedy ještě může intervence ČNB prodloužit. Záleží na tom, co přijde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…