ODS zpochybňuje posudek, podle kterého Rath nepoškodil kraj

23.09.2013 13:34

Občanští demokraté zpochybňují posudek Středočeského kraje, podle kterého nebyl nijak poškozen v době, kdy byl David Rath hejtmanem. Petr Bendl uvedl, že pokud se prokáže Rathova vina, kraji musela vzniknout škoda a jeho vedení musí usilovat o náhradu.

ODS zpochybňuje posudek, podle kterého Rath nepoškodil kraj
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obžalovaný David Rath

ODS vadí, že kraj změnil svůj původní postoj a nepřipojil se k soudnímu procesu jako poškozený. Hejtmanův náměstek Miloš Petera (ČSSD) namítl, že nynější postup je v souladu s dřívějším usnesením krajské rady, podle nějž se kraj nebude připojovat k řízení, pokud se ukáže, že žádná škoda nevznikla.

Hejtmanství se původně chtělo připojit, ale toto rozhodnutí ještě musel potvrdit posudek, který prověřoval čtyři tendry na nákup vybavení pro krajské nemocnice. Podle posudku byl v období let 2008 až 2012 postup Ratha a dalších členů tehdejší krajské rady při daných zakázkách v pořádku a ceny nebyly přemrštěné. Rada kraje proto rozhodla, že se kraj k soudu jako poškozený nepřipojí.

ODS to kritizuje. "Jsem přesvědčen, že prokáže-li se vina u soudu, pak ta vina bude na úkor Středočeského kraje. Je-li investorem kraj nebo regionální operační program, pak nelze říci, že to není na úkor peněz veřejných nebo na úkor peněz z EU," prohlásil Petr Bendl.

Podle krajského zastupitele a boleslavského primátora Raduana Nwelatiho (ODS) by měli posudek dostat k dispozici zastupitelé a projednat ho. Vedení kraje přislíbilo, že požadavku opozice vyhoví.

Hejtmanův radní pro finance Jiří Peřina (ČSSD), který figuruje u soudu s Rathem jako svědek, uvedl, že posudek zadávala kancelář hejtmana a viděl ho až u soudu, kde mu ho předložil soudce. Závěr posudku je ale v souladu s jeho názorem. "Podle mých zdrojů k žádnému pochybení nedošlo," prohlásil.

Žalobce v kauze viní Ratha a skupinu lidí z upravování tendrů ve stavebnictví a zdravotnictví tak, aby vyhrála předem domluvená firma. Líčení je v současnosti odloženo na říjen. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…