Obecné referendum sněmovna projednává dál. Největší podporu má návrh ČSSD

27.06.2018 16:28

Sněmovna dala šanci návrhům na zavedení obecného referenda. Po úvodním kole dnes podpořila ústavní předlohy SPD Tomia Okamury, ČSSD i KSČM, píše ČTK.

Obecné referendum sněmovna projednává dál. Největší podporu má návrh ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání sněmovny. Na programu byla novela školského zákona nebo fiskální pakt

Liší se parametry i například okruhem otázek, o nichž by lidé mohli hlasovat. Všechny tři návrhy čelily snahám o zamítnutí, kritici je ale neprosadili. Uzákoněním referenda se nyní budou zabývat ústavně-právní výbor a ústavní komise.

Z debaty poslanců vyplynulo, že základem pro další projednávání by se mohla stát sociálnědemokratická předloha, která vychází z návrhu někdejší vlády. Je nejpřísnější, její parametry by se ale mohly v dalších diskusích zmírnit. Zaznělo ale také, že pokud by Sněmovna konečnou normu schválila, může narazit v Senátu.

Sněmovna návrhy uzákonění referend už dřív rozjednala. Úvodní kolo dokončila vystoupeními posledních přihlášených řečníků a hlasováním až dnes. „Máme jedinečnou historickou příležitost dokázat, že nám jde skutečně o zájem rozšířit podíl našich občanů na demokratické formě způsobu vlády,“ uvedla za hnutí ANO Helena Válková. Konečný návrh podle ní musí mít limity, aby zákon nebyl nástrojem populismu.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Válková se podobně jako předsedkyně sněmovní ústavní komise Kateřina Valachová (ČSSD) a pirát Mikuláš Ferjenčík vyslovila pro to, aby se základem pro další debaty stala předloha ČSSD. Protože vychází z někdejšího vládního návrhu, je podle Valachové kvalitní. Ferjenčík uvítal její slova, že parametry navrhované normy se mohou zmírnit.

„Je to ještě běh na delší míli,“ podotkla Válková v souvislosti s tím, že předloha musí získat ústavní většinu ve Sněmovně i v Senátu. Valachová připomněla odmítavý postoj senátorů, jenž zazníval na společné schůzi ústavních komisí obou komor. „Senát napříč stranami není v současném složení ochoten podpořit ani ten nejkonzervativnější aktuální návrh sociální demokracie,“ uvedla.

Ve Sněmovně jsou pro zavedení referenda hnutí ANO, Piráti, SPD, ČSSD a KSČM. Dohromady mají 152 hlasů, ústavní většina činí 120 hlasů.

Sněmovní kluby podporující referendum se zatím podle informací z ústavní komise shodují na tom, že pro vyhlášení referenda by měl být potřebný souhlas 300.000 až 500.000 občanů. Předloha ČSSD předpokládá vyšší počet podpisů, návrhy SPD a KSČM mnohem nižší. SPD a KSČM by na rozdíl od ČSSD nechaly lidi hlasovat například i o zahraničněpolitických otázkách včetně vystoupení z EU a NATO. Podmínkou pro platnost výsledku referenda by měla být podle dosavadních debat v komisi účast nejméně 30 až 35 procent voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…