Otevřený útok na Zemana. Kníže se rozepsal na Facebooku

17.05.2013 10:56

Prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat akademika Martina C. Putnu profesorem. V dnešní tiskové zprávě to uvedl rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl s tím, že jej o tom informoval ministr školství. Rektor proto žádá Hrad o vysvětlení. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga (TOP 09) je jeho nejmenování pokračováním gottwaldovské protektorátní politiky.

Otevřený útok na Zemana. Kníže se rozepsal na Facebooku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Živé vysílání z divadla Hybernia v Praze přineslo finální utkání Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga v boji o Hrad

Jmenování profesorů je sice pravomocí prezidenta, v minulosti ale hlava státu návrhy akademické obce respektovala. Putna však patří mezi Zemanovy kritiky.

„Jde o situaci, která se naprosto vymyká obvyklému postupu, podle něhož odborně podložené a v přísném řízení schválené návrhy univerzity po projednání ve vládě prezident republiky vždy podepsal a nové profesory slavnostně jmenoval,“ uvedl v tiskovém prohlášení rektor Hampl. Zemana proto písemně požádal o podrobnější informace k celé záležitosti.

„Nedojde-li k jejímu vyjasnění, předpokládám, že se tímto znevážením odborných hledisek budou zabývat vědecká rada i akademický senát UK na svých zasedáních v příštím týdnu,“ dodal rektor.

Putna dnešní Mladé frontě Dnes řekl, že jej krok prezidenta nepřekvapuje. „Podle mne se jedná o mimořádně nebezpečný politický precedens, toto činili komunisté,“ řekl Putna deníku. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který mimo jiné vede s prezidentem spor o velvyslance, si pak tvrdě přisadil na Facebooku. „Jde o pokračování protektorátní politiky a politiky prezidenta Gottwalda. Jako byl odmítán Zdeněk Kalista, je nyní odmítán rovněž katolický intelektuál Martin C. Putna,“ napsal.

Putna (1968) je literární historik a kritik, zabývá se zejména katolickou literaturou. Ocenění došla řada jeho knih, loni například obdržel Cenu Toma Stopparda za knihu Václav Havel - Duchovní portrét v rámu české kultury 20. století.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…