Pavel Fischer: Přitvrdit vůči Číně! Nectíme odkaz Havla

16.08.2022 12:16 | Ze sítí

Pavel Fischer pokračuje ve svém dlouholetém džihádu proti česko-čínským vztahům. Na facebooku odsoudil vládu Petra Fialy pro neochotu následovat pobaltské státy, které nyní opouštějí mezinárodní formát spolupráce 16+1. Vládnoucí pětikoalice svou „zemanovskou přikrčeností“ prý dostatečně nectí odkaz Václava Havla. Její rozhodnutí považuje za hrubou politickou chybu.

Pavel Fischer: Přitvrdit vůči Číně! Nectíme odkaz Havla
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Pavel Fischer

Senátor a kandidát v nadcházejících prezidentských volbách Pavel Fischer se na sociálních sítích opřel do zahraniční politiky vlády premiéra Petra Fialy (ODS) ve vztahu k Číně. Vadí mu, že Česká republika nebude následovat Litvu, Lotyšsko a Estonsko, které před pár dny oznámily své rozhodnutí opustit formát 16+1, na jehož bázi nyní funguje společná mezinárodní spolupráce východoevropských států s čínskými partnery. Současný šéf české diplomacie, Jan Lipavský (Piráti), rozhodnutí pobaltských států otevřeně podporuje, neboť má k systému 16+1 své výhrady; označuje jej mimo jiné za nevyvážený a nepřínosný. Česko ale zatím odchod z formátu odkládá, prý i kvůli své nynější roli předsednické země Evropské unie. Nechce rozdělovat společnou zahraniční politiku sedmadvacítky. Senátor Fischer však toto označil za „hrubou politickou chybu“. Vláda prý dostatečně nectí odkaz bývalého prezidenta Václava Havla a naopak se uchyluje k „zemanovské přikrčenosti“.

Pavel Fischer, který již jednou neúspěšně kandidoval na Hrad, si v posledních několika letech na svém militantně odmítavém postoji ke spolupráci s Čínou vybudoval svůj politický image následovníka havlovské koncepce zahraniční politiky. V zimě tohoto roku např. podporoval bojkot zimních olympijských her v Pekingu kvůli geopolitickým antipatiím k tamní vládě. Senátor, jehož ve volbách podporovaly KDU-ČSL, hnutí STAN, ODS a TOP 09, dlouhodobě odsuzuje prezidenta Miloše Zemana za jeho snahu přilákat do Česka čínské investice. Deklarovaná lidskoprávní agenda a neochvějná orientace na Západ jsou pro něj důležitějšími prioritami, než ryze ekonomický zájem ČR. Kritika vlády Petra Fialy kvůli neochotě následovat Litvu, Lotyšsko a Estonsko v odchodu z formátu 16+1 je Fischerovým nejnovějším zahraničněpolitickým tématem. Prý ho znovu otevře v Senátu.

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

O tom, proč s tímto krokem přišly pobaltské státy zrovna teď, se vedou všemožné spekulace. „Jedním z impulzů může být současná krize kolem Tchaj-wanu, kolem nějž Čína pořádá po návštěvě americké předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi vojenské cvičení a simuluje útok na něj. Estonsko s Lotyšskem mohly pochopit, že Tchaj-wan je schopný navazovat strategická a ekonomická partnerství. Oznámil například zřízení velkého fondu investujícího do startupů a platící stipendia pro studenty věnující se polovodičovému sektoru,“ uvedla pro časopis Respekt Ivana Karásková z Asociace pro mezinárodní otázky.

Pekingská vláda dlouhodobě považuje ostrovní stát za svou vzbouřenou provincii, přičemž jakékoli snahy o legitimizaci tchajwanské vlády vnímá jako narušení své suverenity. Dvacetimilionový Tchaj-wan, jenž oficiálně nese jméno Čínská republika, se naopak deklaruje jako ten skutečný nositel čínské státnosti. Drtivá většina států světa však uznává Čínskou lidovou republiku, s populací 1,4 miliardy a kontrolou nad celou pevninskou Čínou, jako jediného mezinárodněprávního zástupce čínské civilizace, přičemž s Tchaj-wanem udržuje pouze neformální styky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AKS

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…