Platy manažerů státních firem čekají změny

14.06.2012 8:12

Manažeři státních firem nezveřejňují svůj příjem. Ministerstvo ale připravuje předpis, podle kterého se bude uvádět platové rozpětí. Někteří manažeři by si mohli pohoršit.

Platy manažerů státních firem čekají změny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Manažerům státních, krajských i městských firem se od příštího roku změní výše mzdy i pravidla pro jejich odměňování. "Budeme měnit ocenění jejich práce," potvrdil Hospodářským novinám náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. V současné době ministerstvo aktualizuje přehled, který porovnává platy manažerů státních firem se soukromým sektorem.

Šéf ČEZu by si pohoršil

Podobné přirovnání připravila před třemi lety poradenská firma bývalého šéf Škody Auto Vratislava Kulhánka. Pokud by byla situace podobná, polepšil by si například šéf Českých aerolinií Phillipe Moreels, který by mohl dostat 14,4 milionu korun. Pohoršil by si na druhou stranu třeba šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš, tomu by byl nastaven strop pro odměny ve výši 30 milionů korun.

Stát ale nehodlá zveřejňovat přesnou výši odměn. "Připravujeme předpis, ve kterém ministerstva a územní samosprávné celky budou povinny zveřejňovat informace o odměňování vedoucích zaměstnanců a členů oránů," popsal HN mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle návrhu bude ale stačit, když úřady zveřejní principy odměňování. Informace se tedy omezí pouze na teoretické konstatování, že manažer ke svému platu dostal i část bonusu odpovídající hospodaření firmy.

Vše zůstalo při starém

Nejasné odměňování šéfů státních firem se snažil zprůhlednit bývalý ministr financí Eduard Janota. Nakonec ale zůstalo vše při starém. "U nás ke změnám nedošlo," řekl například mluvčí Českých drah Radek Joklík.

 

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…