Politici si došlápnou na solární barony. Průlomová dohoda napříč sněmovnou

15.05.2013 14:56

Když jde opravdu o hodně, čeští zákonodárci zřejmě dokážou najít shodu napříč politickým spektrem. Svědčí o tom dohoda o brzkém rozkrytí vlastníků solárních elektráren, kteří přijímají dotace ze státního rozpočtu. Napříště má být jasně vidět na každého, kdo bude chtít žádat o státní peníze na podnikání v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Na společné tiskové konferenci to oznámili politici ze všech poslaneckých klubů.

Politici si došlápnou na solární barony. Průlomová dohoda napříč sněmovnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické panely

V kauze solárních elektráren jde opravdu o hodně peněz. Čeští politici hledají co nejrychlejší cestu, jak si na tyto toky prostředků důkladně posvítit. Zástupci ČSSD dokonce prohlašují, že v této věci došlo k průlomové dohodě, ačkoli nedojde ke zřízení sněmovní komise, která by se měla fotovoltaikou zabývat.

Nejde o průlomovou dohodu, míní Kuba

„Nedohodli jsme se na tom, že by zítra vznikla vyšetřovací komise k této problematice... V zásadě jsme se shodli na tom, že naše názory jsou podobné, jen cesty za zjištěním, kdo je vlastníkem těchto elektráren a kdo je tedy příjemcem dotace, jsou jiné,“ poznamenal předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc. Stínový ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD) v této souvislosti dokonce mluví o průlomové dohodě. Úřadující ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) však jeho slova poněkud mírní.

„K průlomové shodě nedošlo, protože já už dlouhodobě tvrdím, že musí dojít ke zveřejnění vlastníků solárních elektráren,“ poznamenal ministr. Poslanci dlouhodobě plánují snížit podporu obnovitelných zdrojů tak, že nebude tolik zatěžovat konečné plátce účtů za elektrickou energii. Kuba hodlá plně spolupracovat s hospodářským výborem Poslanecké sněmovny, kterému předsedá právě Urban a oba politici jakožto garanti celého plánu slibují, že již brzy bude na solárníky dobře vidět. Patřičné legislativní návrhy by se mohli na půdě sněmovny objevit už v červnu.

Česká politika na tom není zase tak zle

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík prohlásil, že uzavřená dohoda svědčí také o akceschopnosti politiků. Ukazuje se zkrátka, že česká politika na tom není tak černě, jak se může jevit z pohledu médií.  

„Česká politika není v takové krizi, jak to někdy vypadá. Existují témata, na kterých se dokážeme dohodnout napříč politickým spektrem,“ podotkl Gazdík.  V podobném duchu se vyjádřili i komunisté a poslanci Věcí veřejných. Dohodu všichni vítají.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…