Polsko je suverénní stát! Nemluvte nám do toho, nebo… Kaczynski se ohradil proti ultimátu z Bruselu

29.07.2016 16:37

Předseda polské strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski varoval Evropskou unii, aby nezasahovala do vnitřních záležitostí země. Polsko je suverénní zemí a to, co se v něm děje, nespadá pod kompetence unijních představitelů. Informuje Express.co.uk.

Polsko je suverénní stát! Nemluvte nám do toho, nebo… Kaczynski se ohradil proti ultimátu z Bruselu
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Evropská unie se rozhodla dát Polsku tříměsíční ultimátum. Buď posílí pravomoci ústavního soudu, nebo ho čekají sankce. Ty by mohly mít podobu pozastavení hlasovacích práv v rámci rozhodovacích procesů EU. Unie se totiž bojí, že v Polsku je demokracie v ohrožení.

„Tento proces je zcela mimo unijní dohody,“ obořil se Kaczynski. „Není to nic jiného než šťastný pokus pro pobavení Evropské komise a jejích byrokratů.“

Podle něj bylo britské referendum o členství v EU jasnou známkou rostoucí nespokojenosti Evropanů se současnou Evropskou unií. „Brexit nám ukázal, v čem tkví problémy. Pokud je nevyřešíme, nezabránime, ale naopak posílíme protiunijní hnutí v mnoha zemích EU,“ podotkl Kaczynski.

Celý text zde

Polsko bylo Brexitem zaskočeno stejně jako všechny ostatní členské země, zároveň tím však přišlo o svého nejsilnějšího spojence v boji proti bruselské byrokracii. PiS se za dobu svojí vlády zasadila o změny v ústavním soudu a ve veřejnoprávních médiích, což Brusel považuje za ohrožení demokracie.

„Polsko je suverénní stát. Chceme ta samá práva, jako ostatní země EU. Ne víc, ale ani ne míň,“ dodal Kaczynski a označil hrozby ze strany EU za předčasné. „Vystavují komisi riziku, že přijde o autoritu nezbytnou pro plnění její funkce, popsané v unijních smlouvách.“

Zároveň však zdůraznil, že Polsko je evropskou zemí a Poláci se rozhodně cítí jako Evropané. „Devadesát procent občanů by bylo proti vystoupení z EU. My Poláci jsme a zůstáváme přesvědčení Evropané,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…