Pravda o uprchlících se prý příliš nenosí. „A v Česku jsme na tom hůře než jinde,“ zaznělo na Primě

15.02.2016 21:18

FTV Prima se i dnes věnovala reportáži o iráckém uprchlíkovi a přemalovaném kravíně, za kterou si u části veřejnosti vysloužila kritiku. Nechala si proto potvrdit správnost svého původního překladu a celé kauze přidala celoevropský rozměr. Informovat pravdivě i o negativech spojených s uprchlickou vlnou se na mnoha místech v Evropě příliš nenosí. „Přitom Česko je na tom mnohem hůře než zbytek Evropy,“ zaznělo před kamerami.

Pravda o uprchlících se prý příliš nenosí. „A v Česku jsme na tom hůře než jinde,“ zaznělo na Primě
Foto: repro TV Prima, tan
Popisek: Irácký běženec skutečně mluvil v souvislosti s přiděleným bytem o kravíně či stáji

Televize Prima setrvává na svém stanovisku, že překlad z nedávné reportáže byl správný. Pokud Nadační fond Generace 21 tvrdí něco jiného, je prý třeba položit si jednu řečnickou otázku. „Nemohla by mít Generace 21, která se o uprchlíky stará, zájem na tom, aby právě slova o přemalovaném kravínu nezazněla?“ bylo slyšet ve zprávách televize. Prima se následně zaštítila i názory diváků. „Děkuji Primě, konečně o pravdivé zprávě někdo informoval. Fandím vám a jen tak dál,“ napsala jedna z divaček na sociální síti Facebook.

Televize si prý za svou prací i nadále stojí. A aby to dokázala, přidala k současné kauze širší rozměr. „Informovat pravdivě i o negativech spojených s uprchlickou vlnou se na mnoha místech v Evropě příliš nenosí. Například novináři v Německu či ve Švédsku nechtěli nebo nemohli v rámci politické korektnosti informovat o kriminalitě uprchlíků. Až sexuální skandál v Kolíně nad Rýnem otevřel stavidla,“ upozornila moderátorka Klára Doležalová.

„Přitom Česko je na tom mnohem hůř než zbytek Evropy. My na to totiž máme zákon. Zákon o utvrzování ve stereotypech ve vztahu k menšinám. Tento zákon naprosto vylučuje věcnou, svobodnou a otevřenou politickou debatu v otázkách, které se týkají např. právě imigrace,“ pokračovala v tématu televize.

Dobře se to prý ukázalo na příkladu dřívější reportáže, za kterou již FTV Prima byla pokárána. Když televize informovala o tom, jak majitelé ubytoven obírají Romy, nikdo se nad tím nepozastavoval. Výtky však dorazily v okamžiku, kdy televize informovala také o kriminalitě Romů. Použit k tomu byl již zmíněný zákon. A reportáž s „přemalovaným kravínem“ může dopadnout stejně. Reportáž na téma „kravína" si prý nechá nově přeložit Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Může být znovu využit zákon o utvrzování ve stereotypech.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…