Právník dává Lessymu naději na získání platu a hodnosti. Funkce asi ne

30.08.2012 8:52

Lessy padl na základě pozůstatku komunistického práva, shodují se právníci. Podle nich by se případy pomluvy měly řešit v občanskoprávních sporech a trestný čin pomluvy se už dávno měl dočkat svého zrušení. Česko je kvůli trestnímu stíhání za pomluvu kritizováno i Výborem OSN pro lidská práva, jak informuje Mladá fronta Dnes.

Právník dává Lessymu naději na získání platu a hodnosti. Funkce asi ne
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Pozůstatek práva ještě z dob komunistické nadvlády navzdory snahám některých poslanců zůstává v platnosti. Na jeho základě je stále pomluva posuzována jako trestný čin, za jehož spáchání se odsouzený může dočkat až dvouletého pobytu za mřížemi. Statistiky Ministerstva spravedlnosti uvádějí, že v roce 2010 bylo za pomluvu odsouzeno celkem 40 osob, povětšinou byli potrestáni jen podmínkou.

Bývalý policejní šéf Petr Lessy už podal stížnost proti svému obvinění. Právnící ale upozorňují, že i případný úspěch mu návrat do funkce jen stěží zaručí. „V zákoně o služebním poměru je napsáno, že pokud se ukáže rozhodnutí o odvolání jako protiprávní, tak se policista do služebního poměru vrátí se všemi náležitostmi. Jde však o to, co se tím myslí,“ vysvětlil právník Jan Kysela.

Podle něj bude mít Lessy šanci na úspěch jen v případě, kdyby soud prokázal, že šlo ze strany ministra o do nebe volající svévoli. Ale i tehdy s jistotou získá pouze svůj plat a hodnost, nárok na původní služební místo bude podle Kysely diskutabilní. „Skoro se mi zdá, že víc než návrat do služebního poměru by to nebyl,“ dodává.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…