Pražská ODS je v rozvalu, tvrdí svorně TOP 09 s ČSSD

21.05.2013 22:31

V úterních Událostech, komentářích České televize proti sobě zasedli pražská radní Alexandra Udženija (ODS), šéf zastupitelského klubu TOP 09 v Praze Jiří Vávra a předseda klubu sociálně demokratických zastupitelů v Praze Jiří Poche. A ve studiu se strhl bezmála lítý boj o další politické směřování v Praze. ODS tvrdí, že má populárního primátora, oponenti namítají, že je strana v rozvalu.

Pražská ODS je v rozvalu, tvrdí svorně TOP 09 s ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

„My už čtyři měsíce intenzivně jednáme o tom, že gesce spravované koaličním partnerem nefungují a v oblasti dopravy a financí se objevují problémy, které je třeba řešit," zdůraznil Vávra. "Politicky sice TOP 09 souzní spíše s ODS jako s pravicovou stranou, ale na prvním místě je hájení zájmu voličů. My jsme čtyři měsíce nevěděli, kdo má u koaličního partnera na starosti dopravu."

Podle Udženije je to ale nesmysl. TOP 09 jen opakuje ohranou písničku, protože si stačí přečíst koaliční smlouvu, kde je řečeno, že dopravu řeší náměstek Nosek. TOP 09 se chce pouze zviditelnit. "A já se ptám, proč TOP 09 nepřijde sama s nějakým komplexním řešením, pouze kritizuje řešení, která nabízíme my. Naše resorty fungují. Pokud některé nefungují, tak jde o resorty ve správě TOP 09,“ zdůraznila Udženija.

Prý problémová TOP 09

Vávra se ale těmto tvrzením v zásadě vysmál, když poukázal na to, že primátor Svoboda často mluví o boji s korupcí, ale nedaří se realizovat elektronické aukce, které jsou podle Vávry zásadním protikorupčním nástrojem. "Za rok a půl proběhla jediná aukce, kterou jsme nakonec museli zrušit,“ podotýká Vávra. Postěžoval si také na to, že ODS si řeší vnitřní problémy, což vede k tomu, že pro koaliční návrhy často hlasovala část politiků ODS, zatímco zastupitelé TOP 09 vždy plnili svou koaliční povinnost.

V tomto dal Vávrovi za pravdu i Poche, když doslova prohlásil, že „ODS je v tuto chvíli v rozvalu a není schopná spravovat město“. Dodal ovšem, že prozatím ČSSD nebyla oslovena v rámci politických jednání, takže sociální demokraté v Praze sledují dění a jsou připraveni napomoci řešení problémů, které Prahu zatěžují.

Udženija ovšem znovu zopakovala, že jde TOP 09 o moc. „Byla to přitom radní za TOP 09 Vorlíčková, kvůli které byla obžalována rada hlavního města Prahy. ODS se za paní radní tehdy postavila,“ připomněla radní za ODS.

Máme populárního primátora

„Máme populárního primátora, máme populárního hejtmana a tady se ukázalo, že to ostatním stranám nevyhovuje a chtějí to změnit,“ oponovala Udženija. Razantně také odmítla tvrzení TOP 09 i ČSSD, že by ODS byla rozštěpena. Na klubu si prý občanští demokraté domluvili jednotné hlasování.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…