Pražská koalice se znovu pře, primátor ukončil jednání rady

14.05.2013 14:51

Pražskou koalici ODS a TOP 09 ochromil další spor. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) kvůli tomu podruhé v krátké době předčasně ukončil jednání rady. Rada bude pokračovat ve čtvrtek. Do té doby se uskuteční koaliční jednání. Pád koalice prý nehrozí.

Pražská koalice se znovu pře, primátor ukončil jednání rady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

Primátor i náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09) shodně před novináři potvrdili, že budou usilovat o to, aby stávající pravicová koalice pokračovala. Její pád tak podle všeho nehrozí.

Rozpor vznikl kvůli návrhu koaliční TOP 09, která požaduje zrušení práva veta, které má primátor a jeho náměstci. "Návrh na omezení pravomocí primátora znamená, že bych se stal pouhou loutkou v rukou většiny v radě, stejně jako celá ODS," uvedl Svoboda. "Nehodlám se stát komparzem k silovému vládnutí jedné strany," doplnil. TOP 09 má se šesti členy v radě většinu, mohla by tak kdykoli pět radních za ODS přehlasovat.

Koaliční TOP 09 má ale podle Hudečka posudky, podle nichž je právo veta, které je zahrnuto v jednacím řádu, protizákonné.

Primátor dělá vše pro pokračování koalice

Podle primátora je nyní na koaliční TOP 09, zda bude koaliční spolupráce dál pokračovat. "Udělám vše pro to, aby koalice mohla pokračovat dál," řekl Svoboda. Podle Hudečka není jiná možnost než ve stávající koaliční spolupráci pokračovat.

Pražská koalice má potíže už řadu týdnů. Dlouhodobě nedokáže najít shodu třeba na financování dopravního podniku nebo na otázkách kolem tunelu Blanka. Vede kvůli tomu i smírčí řízení.

Kvůli dnes přerušenému jednání rady se zřejmě příští týden neuskuteční jednání zastupitelstva. Radní totiž nestihnou v zákonné lhůtě schválit program zasedání.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…