Předseda EK hlásal nové přerozdělení uprchlíků. V europarlamentu sklízel ovace, zato čeští politici...

09.09.2015 17:10

Evropští poslanci dnes většinou uvítali nový návrh Evropské komise (EK) na přerozdělení celkem 160 000 uprchlíků. Podporu vyjadřovali nejen v rozpravě po projevu předsedy EK Jeana-Clauda Junckera, který návrh představil, ale také schválením rezoluce doporučující redistribuci uprchlíků na základě kvót. Proti takovým návrhům jsou například příslušníci krajní pravice, ale napříč politickým spektrem většinou i čeští europoslanci.

Předseda EK hlásal nové přerozdělení uprchlíků. V europarlamentu sklízel ovace, zato čeští politici...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

V rozpravě po Junckerově vystoupení většina politiků rozmístění uprchlíků do všech členských států obecně uvítala.

Šéf liberální europarlamentní frakce ALDE Guy Verhofstadt prohlásil, že uprchlická krize se stala tragédií kvůli nedostatku politické vůle a jednoty mezi členskými státy EU. „Přestaňte říkat, že to je krize Evropy, je to krize z nedostatku Evropy,“ prohlásil Verhofstadt. „Negací Evropy“ je podle něj takzvané dublinské nařízení, tedy kontroverzní praxe navracení migrantů do první země vstupu v rámci EU.

„Musíme uznat, že některé země, jako je Německo, převzaly odpovědnost. V Mnichově přijali 20 000 uprchlíků během pěti dnů, což je množství, které některé členské státy přijmou za pět let,“ poznamenal Verhofstadt.

Česká členka ALDE Dita Charanzová dnes ale ve svém prohlášení odmítla řešení situace prostřednictvím kvót, „jejich direktivní tón se obrátí proti EU u občanům zemí, jako jsou Česko či Slovensko“.

Tradičně odmítavý postoj k návrhům EK dnes zazněl z úst šéfa protievropské a protiimigrační strany UKIP Nigela Farage. Ten kritizoval, že do Evropy nyní může přijít prakticky kdokoli. „Stačí, když odhodí pas do vody a prohlásí, že jsou to Syřané,“ řekl Farage. Ocenil přitom postoj slovenského premiéra Roberta Fica, který prý „poctivě“ řekl, že jde z 95 procent o ekonomické migranty.

reklama

autor: spa

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…