Preference ČSSD v krajích klesají. Zvítězí komunisté?

07.06.2012 21:43

S volebními preferencemi před krajskými volbami značně zahýbala kauza zadrženého Davida Ratha. ČSSD už je ve Středočeském kraji druhá za ODS a v jiných krajích se na ni dotahují komunisté. Ukázal to nejnovější průzkum společnosti SANEP.

Preference ČSSD v krajích klesají. Zvítězí komunisté?
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Zatímco  před Rathovým zatčením dosahovaly hodnoty sociální demokracie v průzkumu volebních preferencí mezi 26-40 procent, aktuálně jsou až o 15 procent nižší. S celkovým poklesem ČSSD se naopak zvyšují šance na volební úspěch zejména KSČM, která se dotahuje na vedoucí pozici v podstatě ve všech krajích kromě Středočeského kraje, kde by aktuálně zvítězila ODS.

Komunisté dotahují

Jak však ukazuje aktuální průzkum krajských volebních preferencí společnosti SANEP, velké šance na získání krajských křesel mají i SPO Zemanovci, kteří překročili pětiprocentní hranici již v devíti krajích. Na Vysočině a v Moravskoslezském kraji se dokonce přibližují k desetiprocentnímu zisku.

Dále stále sílící lidovci, kteří překročili pětiprocentní hranici v devíti krajích a z toho v pěti krajích téměř dosáhli, či překročili desetiprocentní hranici.  Strana zelených by aktuálně překročila pětiprocentní hranici ve dvou krajích, LEV 21 by získala více jak sedm procent v Ústeckém kraji a své voliče si získala i Suverenita-Blok Jany Bobošíkové (dále jen Suverenita) a to zejména v Olomouckém kraji.

Ve Středočeském kraji by zvítězila ODS, která by obdržela 23,2 procenty hlasů voličů. Až druhou nejsilnější stranou by se stali sociální demokraté, kterým by nyní dalo hlas 17,3% lidí. V dalších krajích ČSSD vede, ale téměř nikde na ně neztrácejí komunisté více než pět procent.

Celý průzkum ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…