Prezident Zeman po návratu z Moravy: Pokud se potvrdí, že Bakala vyvedl z OKD desítky miliard..

05.11.2016 16:16

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro Deník znovu kritizoval Zdeňka Bakalu a u nového vedení OKD ocenil, že konečně podnikne právní kroky proti muži, kterého Zeman v minulosti nazval nejen „tunelářem“. Volil však i tvrdší slova. Vyjádřil se také ke snahám Číny proniknout se svou ocelí na evropský trh.

Prezident Zeman po návratu z Moravy: Pokud se potvrdí, že Bakala vyvedl z OKD desítky miliard..
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě moravskoslezský kraj

V pátek prezident Miloš Zeman ukončil již čtvrtou cestu po Moravskoslezském kraji. Tento region trápí nezaměstnanost a situace se může ještě významně zhoršit, pokud definitivně padne firma OKD, Prezident proto s představiteli firmy jednal.

„Za hlavní výsledek této schůzky považuji to, že mě vedení OKD ujistilo, že se konečně začne zabývat právními kroky proti panu Zdeňkovi Bakalovi, k čemuž dosud k mé lítosti nedocházelo. Protože pokud by se prokázalo, že pan Bakala nejednal s péčí řádného hospodáře a že z OKD vyvedl až několik desítek miliard korun, které by mohly být použity právě na sanaci této společnosti, tak se tím vytvoří nový finanční zdroj, který by OKD mohl pomoci přežít,“ je přesvědčen prezident.

Celý rozhovor naleznete zde

Region, jejž drží nad vodou i ocelářský průmysl, trápí ovšem i jiné problémy. Pokud by Čína zaplavila evropský trh svou levnější ocelí, byl by to problém. Miloš Zeman však tyto obavy mírnil. „Já se domnívám, že i tam, kde Čína bude označena za tržní ekonomiku, a tou je už proto, že je členem Světové obchodní organizace, tak že je možné uplatňovat antidumpingová cla, jako je v případě oceli vůči Číně uplatňují Spojené státy,“ připomněl prezident.

Na Bruntálsku, kde je to s nezaměstnaností zlé, prezident radí vybudovat příslušnou infrastrukturu, která by mohla pomoct rozvoji podnikání.

„Měli jsme velmi zajímavé setkání s mikroregionem Osoblažsko, kde je nezaměstnanost ještě vyšší, a kde se mimo jiné rozvíjí koncept sociálního podnikání. To je podle mě nová a svěží myšlenka, která by mohla vytvořit podněty pro zvýšení zaměstnanosti, a to i u těch, kdo předtím dlouhou dobu nepracovali,“ uzavřel prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…