Prezident Zeman se v Moskvě setkal s veterány

08.05.2015 19:55

Osm československých veteránů z bojů na východní frontě druhé světové války se dnes v Moskvě setkalo se svými někdejšími sovětskými kolegy. Delegace bývalých příslušníků prvního československého armádního sboru v SSSR přiletěla do Moskvy dnes večer spolu s prezidentem Milošem Zemanem u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války.

Prezident Zeman se v Moskvě setkal s veterány
Foto: Radim Panenka
Popisek: Miloš Zeman odletěl na oslavy konce války do Moskvy

České veterány v Moskvě čekalo přes 50 bývalých sovětských spolubojovníků, kteří se zapojili do osvobozování Československa na sklonku druhé světové války. Český prezident v rusky proneseném projevu řekl, že přijel do ruské metropole uctít nejen památku těch, kdo zemřeli při osvobozování Československa, ale všech sovětských občanů, vojáků i civilistů. "Obrovské díky všem, kdo naplnili své životy a bojovali za svou vlast, ať ruskou, nebo českou," prohlásil Zeman.

Poděkování Stalinovi

Ruské ministerstvo obrany v těchto dnech zveřejnilo několik dosud nepublikovaných dobových dokumentů z válečných let 1943-1945, které se týkají působení československé vojenské mise v Moskvě a prvního československého armádního sboru v SSSR. Mezi dokumenty je například podrobná informace sovětského velení o stavu československých vojenských jednotek v Sovětském svazu z června roku 1944.

Uvádí se v ní mimo jiné, že československý sbor měl v té době 12.783 bojovníků. V období mezi říjnem 1943 a květnem 1944 padlo podle sovětských statistik 285 československých vojáků a zraněno jich bylo 346.

Zveřejněn byl rovněž dopis vrchního velitele československé branné moci Sergeje Ingra sovětskému vůdci Josifu Stalinovi z října 1944. Československý generál v něm děkuje za to, že příslušníci československého sboru mohli po boku Rudé armády vstoupit na území své vlasti.

Mezi dokumenty je také výkaz velitele československého sboru Karla Klapálka o bojové činnosti mezi březnem a dubnem 1945 nebo dopis šéfa vojenské mise v SSSR Heliodora Píky Stalinovi z konce května 1945, obsahující žádost o vyvedení československých jednotek z velitelské pravomoci Rudé armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…