Prezidentská kampaň zkazí Vánoce, jinak to nejde. Češi se tomu nevyhnou

05.08.2012 17:10

Komentátor serveru Česká pozice Petr Nováček shrnul ve svém článku okolnosti, které podle něj nasvědčují tomu, že promrháme možnost se u příležitosti první přímé volby prezidenta vážně zamyslet nad budoucností České republiky. Ostrá kampaň se totiž potáhne předvánočním časem plným shonu.

Prezidentská kampaň zkazí Vánoce, jinak to nejde. Češi se tomu nevyhnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman v rozhovoru

Jeho teze vychází částečně z prostých dat. Václav Klaus podepsal 1. srpna zákon o volbě prezidenta – prováděcí zákon k novele Ústavy, jež počínaje 1. říjnem 2012 zavádí přímou volbu hlavy státu. Vyplývá z něj, že si občané přijdou vybírat Klausova nástupce nejdříve 11. a 12. ledna a nejpozději 1. a 2. února 2013. Konkrétní termín pak stanoví předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Ať tak či tak ostrá fáze prezidentské kampaně tedy bude muset překlenout Mikuláše, čtyři adventní týdny, Vánoce, Silvestra a Nový rok a konečně Tři krále.

„Pro kandidáty a jejich štáby nebude snadné oslovit občany a zároveň je nenaštvat, zatáhnou-li jim do sváteční atmosféry politiku. Prosím, jednou by se to uneslo, když je ta přímá volba prezidenta poprvé, jenomže skutečnost je taková, že pokud některý z příštích prezidentů neopustí svůj úřad předčasně, „vánoční volby“ s rušivou kampaní se budou každých pět let opakovat,“ konstatuje Nováček.

Odbýt kampaň po Novém roce během maximálně dvou týdnů není podle komentátora dost dobře možné v zemi, kde se prezident těší úctě pomalu jako monarcha. „Bylo by to něco podobného jako v monarchii odfláknout korunovaci,“ přirovnává. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Clinton. Albrightová. Pohrůžka. Jeffrey Sachs odhalil, co nakonec končí Ukrajinou

12:43 Clinton. Albrightová. Pohrůžka. Jeffrey Sachs odhalil, co nakonec končí Ukrajinou

Kdo může za válku na Ukrajině? Známý americký ekonom Jeffrey Sachs se domnívá, že nešlo o nevyprovok…