Proč Bradyho nevyznamenali Klaus či Havel, dostal Zeman dotaz před plným náměstím. A prezident řekl...

03.11.2016 20:55

S občany Bruntálu se dnes večer sešla hlava státu – prezident Miloš Zeman. Podiskutoval s nimi nejen o nezaměstnanosti, ale i o současné politické scéně.

Proč Bradyho nevyznamenali Klaus či Havel, dostal Zeman dotaz před plným náměstím. A prezident řekl...
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě Moravskoslezského kraje

„Problémem Bruntálu je nezaměstnanost, která je desetiprocentní. Mluvili jsme dnes na pracovním obědě s ředitelem největšího zaměstnavatele zde v Bruntálu, který říkal, že nemůže sehnat pracovní síly. Jsou dva druhy nezaměstnaných: Lidé, kteří poctivě shánějí práci. A těm je třeba pomoci. A druhý druh jsou lidé, kteří odmítají nabízenou práci. Nedávno byl přijat zákon, který říká: Když odmítneš nabízenou práci, dostaneš jen existenční minimum. A já si myslím, že je to jediný způsob, jak přimět ty, kteří nechtějí pracovat, aby pracovat začali,“ sdělil Zeman úvodem svého projevu a vzpomněl na bylinný likér Praděd, který pil jako mladý.

Řeč přišla i na ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL), který v rozporu se zahraniční politikou státu přijal dalajlámu. „Když jsem byl premiérem a nějaký ministr odporoval politice mé vlády, druhý den přestal být ministrem. Teď například ministr Jurečka nepojede do Číny, kde měl uzavřít pro naše zemědělce výhodné kontrakty. Nepojede tam zřejmě proto, že souhlasil s ministrem Hermanem. A my máme hájit zájmy naší republiky. Čína je obrovský trh,“ podotkl Zeman. „Každý, kdo poškozuje ekonomické zájmy tohoto státu, jedná nejen proti této vládě, ale proti celé zemi,“ dodal.

Další otázka směřovala na opakovanou kandidaturu. „Své rozhodnutí oznámím až příští rok v březnu. Vydržte několik málo měsíců a dozvíte se,“ odvětil.

„Co uděláte pro rodiny s dětmi?“ zeptala se jedna z přítomných. „Nejdůležitější věc, kterou rodiny s dětmi potřebují, jsou byty. Jako premiér jsem zavedl systém startovacích bytů. Jsou to byty malometrážní, nikoliv luxusní. A totéž mohu poradit současné vládě. Ano, lze si vymýšlet kvóty pro ženy a podobné nesmysly. Ale chcete-li pomoci mladým rodinám, dejte jim cenově dostupné nájemní bydlení. Mladá rodina nemá peníze na vlastnický byt, pokud to samozřejmě nedostane od svých rodičů,“ sdělil Zeman.


Prezident Miloš Zeman na náměstí v Bruntálu.

„Nesmyslné zákony, které byly přijaty pod nesmyslným tlakem tehdejšího ministra životního prostředí Martina Bursíka, dopustily to, že nyní solární baroni dostávají do svých kapes 15násobek normální tržní ceny elektřiny. To samozřejmě platí daňoví poplatníci ze svých kapes. Po Viktoru Koženém jsou solární baroni druhý největší tunel v České republice. A třetí je Zdeněk Bakala,“ odvětil Zeman na otázku ohledně solárních elektráren.

Řeč padla i na otázku školství. „Byl jsem asi první v této zemi, kdo se postavil proti inkluzi. Argumentem číslo jedna je to, že mentálně postižené děti mají daleko lepší péči ve speciálních třídách, už z toho důvodu, že počet žáků je nižší. Argument číslo dvě: Moje maminka učitelka říkala, že dětská krutost je daleko větší než krutost dospělých. Šikana mentálně postižených dětí je může poznamenat na celý život. Argument číslo tři: Mentálně postižené děti jsou v normální třídě zbaveny toho pocitu úspěchu,“ sdělil Zeman s tím, že inkludováno však bylo pouhých 200 dětí. Poděkoval tak rozumným rodičům.

Mladý školák se poté ptal na osobu Čingischána. Myslel však dalajlámu. „Dalajláma byl dlouhá a dlouhá léta předsedou exilové vlády Tibetu. Luboš Zaorálek nedávno použil příměr: Představte si, že by za první republiky sudetské území mělo svého premiéra exilové vlády, který by se jmenoval Konrad Henlein, a tento premiér by cestoval po světě a byl přijímán mnohými státníky,“ sdělil s tím, že dalajlámu nepřijali ani papež, ani královna Alžběta II. „Tím, že jsem jej nepřijal, jsem ve výborné společnosti,“ dodal.

Lidem podle svých slov Zeman nevyčítá odlišné názory, ale pokud své názory povyšují nad ostatní. „Právě to z nich dělá nevěrohodné,“ řekl.

A hovořilo se i o Jiřím Bradym. „Proč pana Bradyho nevyznamenal Václav Havel? Proč pana Bradyho nevyznamenal Václav Klaus? Asi k tomu měli nějaké důvody,“ sdělil. Závěrem se pak podepsal do pamětní knihy města, připjal prezidentskou stuhu a převzal dary. „Děkuji těm, kteří vzadu mávají českou vlajkou,“ řekl před odchodem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…