Rada z Bakalových novin: Tuto zásadní chybu prý dělá „pražská kavárna“ v boji se Zemanem

13.04.2016 17:56

Pražská kavárna vůbec nepochopila, jak bojovat s Milošem Zemanem. Učinila totiž marketingový omyl v tom, že lidem nabízela něco jiného, než vlastně chtěli. Je to jako dilema klasické české pochoutky, kuřecích prsou s broskví a sýrem. Pro odborníky je to vrchol nevkusu, lidé to však mají rádi, tvrdí komentátor Hospodářských novin Martin Malý.

Rada z Bakalových novin: Tuto zásadní chybu prý dělá „pražská kavárna“ v boji se Zemanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman a černohorský prezident Filip Vujanović

V České republice je spousta lidí, kteří podle Malého stále lpějí na svých „smažených sýrech a kuřatech s broskví“ a nemá smysl se jim snažit vnucovat jiné chutě, když o ně zkrátka nemají zájem.

Takovou analogií začíná svůj nejnovější komentář o úspěších prezidenta Zemana a jednom velkém neúspěchu pražské kavárny, kterým je právě prezident Zeman. Ukazuje ji na příkladu oblíbeného nejen televizního kuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Ten vždy přijede do nějaké malé vísky, kde mluví v místní hospodě s kuchařem a navrhuje mu změnu jídelníčku s tím, že vaří blafy. „Ale lidi jsou na to zvyklí, oni si to tu hodně dávají, oni to mají rádi,“ argumentuje místní kuchař. Malý si přitom jen posteskne, že ten kuchař má pravdu i navzdory tomu, co tvrdí Pohlreich.

„Opravdu je na trhu velká poptávka po nezdravých smažených jídlech z polotovarů, hlavně že je toho za sedm pětek plný talíř,“ píše Malý s tím, že lidé zkrátka mají rádi své chutě a nemají potřebu je měnit. Pokud jim je někdo odepře, najdou si je zkrátka jinde. A stejně tak to funguje i ve společnosti. „Myslet si, že si budou dávat něco jiného a ještě u toho poslouchat kázání o tom, že jejich chutě jsou špatné, je slušně řečeno naivní.“

A Zeman je zkrátka tím oním kuřetem s broskví, které má určitá skupina lidí ráda již velmi dlouho. „Na štít si namaloval bůček, slivovici a pohrdání intelektualismem,“ píše o prezidentovi Malý s tím, že prostě vycítil díru na trhu a dal lidem, co chtějí: „Pocit, že je někdo poslouchá, že jim rozumí, že se za ně a jejich starosti někdo bere a že se jim nevysmívá za to, jací jsou.“

A nyní je to on, kdo brání zájmy této skupiny lidí, kterou nezajímají „vzletná slova o tak efemérních a vzdálených záležitostech, jako jsou lidská práva. Oni chtějí žít svůj život, který se možná může zdát vám i mně přízemní a prostý velkých ideálů a cílů, ale je to jejich volba a v mnoha případech i predestinace a nepřekročitelnost“. Problém u těchto lidí podle Malého spočívá v tom, že intelektuály, kavárnu a „panhavlisty“ neposlouchají a jejich svět je jim cizí, což ale dává částečně za vinu i právě kavárně, která těmito lidmi leckdy pohrdá.

„A pak už je jen krůček k tomu, aby někdo řekl, že tihle ‚kavárna a TOP 09‘, či jak je zrovna pojmenujete, jsou nepřátelé. Že škodí jejich zájmům. A lidé tomu rádi uvěří – proč by nevěřili? Zemanovi rozumí, ‚kavárně‘ ne,“ vysvětluje Malý a dodává, že ‚kavárna‘ se zmůže jen na pár útoků vůči prezidentovi, čímž se však opravdu stanovuje do role nepřítele. Nyní je však na Zemanových odpůrcích, aby ukázali, že existuje alternativa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…