Rath by v nenáviděné vazbě mohl být až tři roky

10.06.2012 9:58

Až tři léta by mohl z korupce obviněný David Rath strávit ve vazební věznici, na níž si ve svém sněmovním projevu tolik stěžoval. Přes malou pravděpodobnost to zákony dovolují. Rathovi obhájci podali proti vazbě stížnost.

Rath by v nenáviděné vazbě mohl být až tři roky
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

„Vazba v případě tohoto vazebně stíhaného poslance může trvat nejdéle tři roky, z nichž jeden rok připadá na přípravné řízení a dva roky na řízení před soudem,“ uvedl pro server Aktuálně.cz mluvčí ústeckého okresního soudu Jan Tichý. Přestože to není pravděpodobné, zákon tříletou vazbu dovoluje.

V nynější vazbě je bývalý středočeský hejtman proto, aby nemohl ovlivňovat svědky, skrývat se nebo pokračovat v trestné činnosti. David Rath to ale vidí jinak. „Kam bych prchal? Vždyť je to směšné. Nebo že bych se jako Saddám Husajn zakopal někam do podzemní díry? No to už možná i ta vazební věznice je lepší,“ prohlásil ve sněmovně.

Rath tvrdí, že svědky ovlivňovat nemůže

Rath popřel o možné ovlivňování. „Dámy a pánové, jednak sama policie tvrdí, že mě chytla při činu, sama policie tvrdí, že to má dokonalo půlročně zmapované, že má všechny důkazy. Tak k čemu svědci? Co já už můžu ovlivnit? To je přece absurdní,“ prohlásil 5. května Rath ve sněmovně. Nicméně už v půli srpna uplyne doba, po kterou může být ve vazbě proto, že by ovlivňoval svědky nebo spoluobviněné.

Oba Rathovi obhájci podali proti vazbě stížnost, čímž je možné, že se z vazby bývalý hejtman dostane během několika týdnů. Stížností se Ústecký krajský soud nyní zaobírá.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…