Rath zůstane ve vazbě, rozhodl soud

14.06.2012 13:42

Ústecký soud ponechal poslance Davida Ratha ve vazbě. Potvrdil tak původní tři důvody pro uvalení vazby - obava z ovlivňování svědků, možné pokračování v trestné činnosti a zabránění útěku. Informuje ČT 24. Ve vazebních věznicích podle dřívějšího vyjádření mluvčí vězeňské služby Markéty Prunerové zatím zůstává i dalších sedm Rathových spoluobviněných.

Rath zůstane ve vazbě, rozhodl soud
Foto: hns
Popisek: David Rath v cele, fotokoláž

Poslancovi obhájci nemají podle advokáta Romana Jelínka doposud písemné rozhodnutí o zamítnutí stížnosti proti vazbě k dispozici. "Podle telefonické informace, kterou dostal kolega (Adam) Černý, se rozhodnutí píše teprve dnes. U klienta soud shledal všechny tři důvody vazby," uvedl Rathův advokát.

Ústecký okresní soud poslal Ratha do vazby 16. května, další obviněné o den později. O vazebním stíhání bývalého hejtmana za ČSSD rozhodl kvůli obavě z toho, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti, nebo že by mohl utéct. Stížnosti na vazbu všichni obvinění podali minulý týden ke krajskému soudu. Odvolací senát o nich rozhodl ve středu.

Rath by neutekl, nemá koho ovlivňovat a nemůže pokračovat v trestné činnosti, myslí si právníci

Poslancovi právníci napadli v odůvodnění stížnosti o vazbě všechny tři důvody, kvůli kterým ho do ní soudce poslal. Rath podle dřívějšího vyjádření Černého má v České republice zázemí a rodinu, nechce utíkat a ani by prý nemohl. Právník dále uvedl, že podle policie je jejich klient již "prakticky odsouzen", policisté prý mají řadu důkazů proti němu. Poslanec tak již nemá koho ovlivňovat.

Údajná Rathova trestná činnost byla navíc podle právníka spojena s jeho funkcemi ve Středočeském kraji. Když na ně rezignoval, nemůže prý již v ní pokračovat. Rath rezignoval na funkci středočeského zastupitele, tedy i funkci hejtmana. Zůstal ale podle dosavadních informací médií předsedou Výboru regionální rady, který schvaluje přidělování evropských dotací.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…