STAN bude vybírat varianty spojenectví pro sněmovní volby

06.12.2016 6:20

Širší vedení Starostů a nezávislých (STAN) bude dnes v Senátu jednat o možných spojenectvích pro sněmovní volby v příštím roce. Předseda hnutí Petr Gazdík očekává, že po jednání se zúží počet možných variant spolupráce a jejich praktických podob. Nezazní finální rozhodnutí a novináři se zřejmě ani nedozvědí taktiku dalších vyjednávání. O konci dosavadní spolupráce s TOP 09 rozhodli Starostové na začátku listopadu.

STAN bude vybírat varianty spojenectví pro sněmovní volby
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Nyní STAN jedná s celkem 20 politickými subjekty, vedle regionálních uskupení mezi nimi figurují SNK-ED, Soukromníci a vládní KDU-ČSL. Prosazuje nikoliv úzkou dvoustrannou spolupráci s jednou stranou, ale vytvoření širšího subjektu. Definitivně má o cestě STAN k sněmovním volbám, které by se měly uskutečnit příští rok v říjnu, rozhodnout celostátní sněm v březnu.

TOP 09 a STAN spolupracovaly na základě smlouvy z roku 2009, která skončila s rokem 2012. Spojenectví pak pokračovalo bez formálního ujednání. Novou, už volnější dohodu uzavřely strana a hnutí na podzim 2013. V letošních krajských a senátních volbách TOP 09 a STAN často kandidovaly samostatně. TOP 09 se ve volbách příliš nevedlo, zatímco hnutí STAN bylo úspěšné.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…