Šéfka české organizace pro migraci: Lidem je potřeba vysvětlit, že žijeme v bohatém prostoru, o který se budeme muset trochu podělit

23.09.2016 12:05

O výsledcích posledního summitu OSN pro uprchlíky a pro migranty, ale i o stavění plotů mezi evropskými státy hovořila s moderátorkou Danielou Drtinovou na internetové televizi DVTV Lucie Sládková, ředitelka české pobočky Mezinárodní organizace pro migraci.

Šéfka české organizace pro migraci: Lidem je potřeba vysvětlit, že žijeme v bohatém prostoru, o který se budeme muset trochu podělit
Foto: pixabay.com
Popisek: Plot, ilustrační foto

Na posledním summitu OSN pro uprchlíky a pro migranty se mělo dohodnout, jak rozdělovat množství 65 milionů uprchlíků, kteří se pohybují po celém světě.

Sládková přiznala, že na summitu nic vymahatelného domluvit nelze. Veškerá odpovědnost totiž leží na členských státech. Je nutné si uvědomit, že nejde o evropskou migrační krizi, ale že jde o celosvětový problém.

  • Celé video je ZDE

Plot v Evropě není dobré řešení

Drtinová upozornila, že nyní už i Rakousko chce stavět plot na hranici s Maďarskem. „Strašné. Já jsem byla v roce 1989 tak ráda, že ploty alespoň u nás zmizely. A teď za pár desítek let zjišťuji, že ploty jsou zas. Bohužel jsou i účinné, když se budeme bavit o balkánské cestě,“ připustila Sládková.

Podle Sládkové plot v Evropě není dobré řešení. „Měli bychom najít jiné řešení, ať už posílení vnějších hranic a pohraniční stráže, která má vzniknout, nebo umožnit legální cestu těm lidem. Protože jakmile všechny vchody zavřete, tak je jasné, že se budou vlamovat jakýmkoliv způsobem,“ myslí si.

Vůbec se nemluví o přínosu migrace

Dnešní diskurs o migraci je podle Sládkové příliš sekuritizován. „To znamená, že se mluví o migraci pouze z bezpečnostního hlediska, což si myslím, že je špatně. Nemluví se vůbec o přínosu, nemluví se vůbec o tom, že se nůžky rozevírají takovým způsobem, že narůstá taková nerovnováha v rámci možností, příležitostí. Nerovnováha světa. Kdy na jedné straně máte ohromné množství lidí snažících se dostat do bezpečí nebo se jen snaží najít lepší příležitosti. A pokud víme, že v půlce světa takové příležitosti nejsou, pak se nemůžeme divit, že ti lidé jdou tam, kde ty příležitosti jsou,“ uvedla.

Západu hrozí osud Říše římské

Pokud to bude Západ ignorovat, kam až to může vést? „Podíváme-li se do historie, Římská říše zanikla také proto, že se na jejím území řešily nepodstatné věci a podstatné se neřešily. A pak přišli lidé, kterým bylo úplně jedno, jestli je kůň senátor nebo není senátor. Řešili svoji existenci. Víme všichni, jak to dopadlo,“ varovala.

Uvedla také, že migrační pohyby týkající se Evropy nejsou tak velké jako jinde, pouhých 300 tisíc. Největší migrační pohyby jsou prý v rámci Afriky a v Asii.

Drtinová ale upozornila, že jen v Německu letos přibylo 700 útoků na ubytovny migrantů, z toho bylo 50 pokusů o vypálení. „To vše dokladuje, že lidé v těch státech jsou plní strachu a bohužel i plní nenávisti. Strach jako emoci chápu, nenávist nechápu vůbec,“ podotkla Sládková. Přesto je pořád přesvědčena, že to Německo zvládne, protože vysoké počty migrantů proudily do Německa už před současnou migrační krizí a Německo to zvládalo.

Závěrem uvedla, že stát by neměl zavírat hranice. Lidem by měl vysvětlovat, „že žijeme v prostoru, který je strašně bohatý a že se o to pravděpodobně budeme muset trochu podělit o to bohatství“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…