Senát bude rozhodovat o Palachově dnu

01.05.2013 12:12

Senát má ve čtvrtek rozhodnout o zavedení povinného příspěvku pojišťoven na hasiče a o přísnějších požadavcích na insolvenční správce. Na programu je také uzákonění 16. ledna jako Dne památky Jana Palacha a výroční zpráva Ústavu pro studium totalitních režimů, kde nedávná výměna jeho vedení vyvolala spory a slovní přestřelky nejen mezi pravicí a levicí.

Senát bude rozhodovat o Palachově dnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Před čtyřiačtyřiceti lety, 16. ledna 1969, se v centru Prahy upálil student Jan Palach

Senátoři mají rozhodnout také o uzákonění 16. ledna jako Dne památky Jana Palacha a 28. března jako Dne narození Jana Amose Komenského. Obě data by se měla stát významnými dny. Horní komora se bude muset vyrovnat i se sněmovními úpravami svého návrhu zákona o ocenění účastníků protifašistického povstání z jara 1945. Poslanci odmítli tehdejší události přejmenovat na České národní povstání.

Pojišťovnám by Senát mohl uložit, aby odváděly nejméně tři procenta z přijatého povinného ručení na financování hasičů. Podle kritiků se to ale odrazí ve zvýšení cen povinného ručení a zaplatí to motoristé. Přísnější požadavky na insolvenční správce spočívají v tom, že uchazeči o tuto práci by měli skládat náročnější zkoušku, mít tříletou odbornou praxi a přísněji vymezenou bezúhonnost.

Horní komora se má na závěr svého zasedání věnovat také sporům o rozšíření bezzásahových zón v šumavském národním parku, jak to navrhuje Ministerstvo životního prostředí. Jeho požadavek minulý týden podpořila i vláda. Odpůrcům, kteří chtějí zachování současného stavu, se sice povedlo shromáždit na 11.000 podpisů, senátory ve výboru pro životní prostředí si ale na svou stranu nezískali. Výbor pouze navrhl vyzvat vládu, aby nedoporučila rozšíření bezzásahových zón nad 22 procent území parku. Ministerský návrh počítá s postupným rozšířením až na 35 procent plochy parku, podle kritiků by ale toto rozšíření vedlo k usychání až 9000 hektarů šumavských lesů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…