Senátor za ČSSD: V církevních restitucích je mnoho chyb. Tvrdí to i legislativci

15.08.2012 9:25

Sociální demokraté nesouhlasí s finančním vyrovnáním státu s církvemi podle senátora za ČSSD Marcela Chládka především proto, že církvím bude majetek vyplácen za jiné ceny, než ostatním restituentům. Socialistům dává podle něj jistotu k onomu NE i odborné stanovisko senátních legislativců. Ti totiž v předloze našli celou řadu chyb a náznaků porušení zákona.

Senátor za ČSSD: V církevních restitucích je mnoho chyb. Tvrdí to i legislativci
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Zákon o církevních restitucích podle ČSSD Senátem dnes nejspíše neprojde. Sociálním demokratům dává jistotu odborné stanovisko senátních legislativců. Ti v předloze podle senátora ČSSD Marcela Chládka našli celou řadu chyb a náznaků porušení zákona. 

Chládek upozorňuje i na to, že církvím bude majetek vyplácen za jiné ceny, než ostatním restituentům. 

„Například u orné půdy církve dostávají 44,50 korun za metr čtvereční, kdežto podle zákona všichni ostatní 10 korun. Co se týká lesního pozemku, církve dostávají 27,50 za metr čtvereční, kdežto všichni ostatní 9 korun. To je naprosto jednoznačné zvýhodnění církve proti ostatním,“ uvedl Chládek v rozhovoru pro Český rozhlas (ČRo).

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

Jeho slova potvrzuje i předseda senátu Milan Štěch, podle kterého jde o velmi neprůhlednou komplexní náhradu. 

„Není tam soupis majetku, kterého se to bude týkat. Také hodnocení pozemků, jak zemědělské, tak lesní půdy, je vysoce nadhodnoceno. Takže je tam mnoho vážných důvodů, které zakládají nové nerovnosti, a je tam velké nebezpečí mnoha a mnoha soudních sporů,“ uvedl pro ČRo  Štěch. 

Předseda výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu za ČSSD Jan Hajda v Ranním interview Radiožurnálu pak řekl, že hlavní vystoupení v Senátu za ČSSD bude mít zřejmě on a bude prý absolutně argumentační.

Není tam výčet majetku a prolamuje to hranici

„Způsob vyrovnání v zákoně je pro nás nepřijatelný z několika důvodů. U tak závažného dokumentu je pro nás nepřijatelné, že vůbec není obecně jasný okruh majetku, ze kterého bylo vycházeno při stanovení výše finančního nároku a není jasné, jaký byl použit oceňovací předpis,“ zdůraznil Hajda.

Návrh podle něj jasně prolamuje hranici 25. února 1948. Pokud by český parlament zákon v této podobě schválil, došlo by tak prý nejen ke znevážení demokratických principů prezidentů Masaryka a Beneše, jejich úsilí o demokratizaci společnosti, ale navíc by se otevřela Pandořina skříňka pro nároky těch, na které se vztahovaly Benešovy dekrety a hranice 25. 2. 1948.

Kubera: Asi se zdržím hlasování

Rozhlas také upozornil, že o návrhu nebudou kladně hlasovat dokonce ani někteří senátoři z ODS. Například Jaroslav Kubera z ODS. 

„Pravděpodobně se zdržím hlasování, protože ty problémy jsou opravdu takového rázu. Ale mám velké rozpaky, protože na jedné straně si myslím, že je správně, aby došlo k odluce církví od státu. Ale ten způsob zejména toho navyšování finanční náhrady mi sympatický není,“ vysvětlil Kubera.

Pokud se norma vrátí do Poslanecké sněmovny, tak předseda ČSSD Bohuslav Sobotka potvrdil, že jeho strana bude hlasovat proti návrhu. 

„Stejně jako naši poslanci hlasovali proti tomuto návrhu zákona, tak stejně budou hlasovat senátoři sociální demokracie na půdě Senátu. A já pevně věřím, že Senát ten návrh znovu vrátí do sněmovny a budeme mít poslední šanci na to, abychom apelovali na pravicové poslance ve sněmovně tak, aby tento návrh nakonec nebyl přijat,“ dodal Sobotka. 

Návrh zákona počítá s tím, že by se mělo církvím postupně vyplatit 59 miliard korun navýšených o inflaci a také vrátit 56 procent majetku zabaveného komunistickým režimem. Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase má kvůli tomu zablokované některé nemovitosti a pozemky více než 1500 obcí a měst, upozornil nakonec rozhlas.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…