Škrtači a kýčaři, vy jste zničili Havla. Rozhořčený vzkaz do podhradí z webu dienstbierovské levice

04.11.2016 13:48

Petr Bittner se v komentáři pro Deník referendum pořádně pustil do prezidenta Miloše Zemana. Zkritizoval však i většinu společnosti, která podlehla vábení „Zemanovy hry“. A zvláštní kapitolu ve svém kritickém sloupku věnoval „pražským elitám“.

Škrtači a kýčaři, vy jste zničili Havla. Rozhořčený vzkaz do podhradí z webu dienstbierovské levice
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman na návštěvě moravskoslezský kraj

„V ‚podhradí‘ se před pár dny konal alternativní 28. říjen. Akce dokázala pod heslem ‚slušnosti‘ poměrně spontánně přilákat tisíce těch, kterým je zatěžko smířit se nadále se současným prezidentem. Je však velice důležitým momentem, že se na pódiu kromě jiných objevila i Miroslava Němcová. Právě jedna z postav vždy té nejpřísnější ze stran posledních dvou škrtacích koalic totiž ukazuje, jakouže ‚slušnost‘ mají tito lidé na mysli: slušnost navenek, se kterou je zcela bez kompromisů potřeba umravňovat neslušnou spodinu,“ začal zostra Petr Bittner na webu, který provozuje někdejší předseda Zelených a dnes člen ČSSD Jakub Patočka a který je platformou liberálně levicových skupin kolem ministra Jiřího Dienstbiera.

Přitom prý neexistují důkazy, že by prezident Zeman měl nad společností tak velkou moc, jaká je mu přisuzována. Údajně neexistují důkazy o tom, že tu máme něco jako pevné zemanovské jádro.

„Vždyť cedule ‚Ať žije Zeman‘ si musela prezidentská kancelář po vzoru nenáviděných aktivistů sama vyrobit a navozit na Národní třídu. Vždyť deklarovaní ‚Zemanovi lidé‘ jako Mynář nebo Nejedlý na svých krajských kandidátkách totálně propadli,“ pokračuje v popisu situace autor.

Spíš se zdá, že narůstá skupina lidí, kterým Zemanovy excesy vadí tolik, že tohoto muže napříště nehodlají volit absolutně v žádném případě. Zdálo by se, že by Zemanovi odpůrci mohli být spokojení, jenže nejsou. Místo spokojenosti sahají k prázdnému moralizování.

Celý komentář najdete zde.

 „Typickým příkladem prázdného moralizování je apel na takzvanou národní pověst: abychom zlepšili obraz České republiky v zahraničí, aby prezident nedělal ostudu, aby nás svět neměl za čecháčky… Podobné výroky padají jako kovadliny na hlavy všech, kteří neumějí působit reprezentativně, kteří nejsou kosmopolitní, neumějí jazyky, nemají Twitter ani Facebook. Každý takový apel na vyleštění našeho národního obrazu je ve skutečnosti rákoskou přes prsty všem nevyhovujícím, nedostatečným, umouněným, unaveným a zahořklým,“ pálí do řad Zemanových odpůrců Bittner.

Václav Havel chtěl, aby Češi, Moravané a Slezané vykoukli ze svého rybníčku. Jenže současné „elity“ používají tuto ideu jako klacek na občany. Lidé mají plné zuby toho, jak je „elity vychovávají“ takže každý výrok prezidenta Zemana proti těmto „elitám“ jim mluví z duše.

„Havlovy výzvy ke zbavování se občanské malosti potkal smutný osud. V rukou škrtačů a kýčařů se totiž stávají bičem na slabé, spíš než aby káraly slabochy. A Zeman zatím zůstává prezidentem obou,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…