Slovensko po volbách ve varu. Vážné. Zasahuje Pellegrini, ale i Čaputová

11.04.2024 18:33 | Monitoring

Nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini vyzval slovenské občany, aby přestali s projevy nenávisti, které se po volbách ve společnosti neustále stupňují. Pellegrini vzkázal zejména svým nevoličům, že je třeba smířit se s demokratickým rozhodnutím většiny. K zastavení nenávisti a rozdělování společnosti vyzvala i prezidentka Zuzana Čaputová, která prosí, aby si lidé více vážili jeden druhého.

Slovensko po volbách ve varu. Vážné. Zasahuje Pellegrini, ale i Čaputová
Foto: Screen Youtube
Popisek: Peter Pellegrini, zvolený prezident Slovenska

Pellegrini ve svém videoposelství prohlásil, že ho jako budoucí hlavu státu nesmírně mrzí, že politické vášně a rozdělování společnosti nabraly po volbách nové a velmi nebezpečné rozměry, které přímo zasahují do spolužití rodin, přátel nebo kolegů na pracovištích. „Zkouška z demokracie nespočívá jen v tom, zda nějaká země dokáže zorganizovat demokratické a svobodné volby. Zkouška demokracie spočívá i v tom, zda jsme schopni přijmout rozhodnutí většiny, smířit se s tím, že mohlo být jiné než naše osobní, a respektovat ho. Ne z úcty k vítězné politické straně nebo kandidátovi, ale z úcty ke svým spoluobčanům a k demokracii,“ uvedl Pellegrini.

Anketa

Kdo byl vaším favoritem ve druhém kole slovenských prezidentských voleb?

hlasovalo: 17421 lidí
Zejména jeho voliči jsou podle něj terčem veřejných projevů nenávisti. „Velmi mě mrzí veřejné projevy nenávisti, ne k vítězi voleb, ale k lidem, kteří mu projevili svoji důvěru. Je mi líto, že jsou vystavováni stále větším mediálním a osobním útokům, a velmi je prosím, aby tuto politiku nenávisti neopakovali, protože to je oheň, který velmi lehko vzplane, ale je téměř nemožné ho uhasit,“ vyzval Pellegrini, aby jeho voliči tuto nenávist neopětovali.

Pellegrini v proslovu několikrát zopakoval, že lidé musejí respektovat výsledek voleb. „Frustrace těch, kteří si přáli jiný volební výsledek, je lidsky pochopitelná, ale nedokážu si představit, že by ve vyspělých státech psala respektovaná média po volbách o tom, že jejich občané ztratili rozum, že prohrála demokracie a vlastenectví a že se nelze divit lidem, kteří chtějí tuto zemi opustit. Nerozumím ani politickým výzvám na občanský odpor nebo kolektivním útokům nenávisti na celé sociální skupiny, jako jsou například senioři,“ pokračoval nově zvolený prezident.

„To je nepřípustné a mimořádně nebezpečné. Plně respektuji, že každý má právo na svůj politický názor a má právo ho i vyjádřit. Ale způsobem, který nebrání vyjádření jiného názoru a který dopředu neodsuzuje jeho nositele. Věřil jsem a stále věřím, že hodnoty jednoty a soudržnosti jsou hodnotami univerzálními, které oslovují lidi na celém Slovensku napříč politickým spektrem. Já budu za tyto hodnoty jako hlava státu bojovat,“ dodal Pellegrini, že chce lidi spojovat.

Atmosféru nenávisti se snaží uklidnit i dosluhující prezidentka Zuzana Čaputová, která apelovala zejména na lidství a vzájemnou sounáležitost. „Atmosféra na Slovensku je i po volbách plná nenávisti. Zastavme to prosím dřív, než se nám to vymkne z kontroly. Není v pořádku útočit na důstojnost člověka bez ohledu na jeho politický názor. Ponižování, vulgární nadávky na ulici a nenávistné komentáře na sociálních sítích, směřované veřejně známým osobnostem, novinářkám, novinářům, sportovcům, politikům a političkám jen proto, že nesouhlasíme s jejich postojem nebo prací, jsou nepřijatelné,“ uvedla Čaputová.

„Podněcování k tomuto jednání je odsouzeníhodné a nebezpečné, a to zejména z pozice politické moci. Slovní útoky nemají konce, podněcují se navzájem. Mějme sílu přetrhnout tento řetěz hněvu, osvoboďme se o potřeby reagovat na všechno, ať hněv vyzní do prázdna. Je přirozené, že máme různé názory, že spolu nesouhlasíme, ale diskutujme o tom v rovině argumentů, a ne útoků na lidskou důstojnost,“ vyzvala prezidentka, aby spolu lidé místo nadávek diskutovali.

„Odsuzující nadřazenost nám nepomáhá, soutěž ve vyjadřování frustrace nepomáhá. Sarkasmus nebo zesměšňování druhých též nepomáhá. Mít respekt k druhému, k jeho lidství, to pomáhá. Jsme lidé, různé osobnosti, které spolu žijí v této době, v této zemi, spolu. Neopouštějme, co je správné a slušné. A že tak neučiní všichni? To je jejich zodpovědnost. Naše jednání musí podléhat jen jedinému, důvěře v jeho správnost. Buďme k sobě vstřícnější, potřebujeme se navzájem,“ dodala Čaputová.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…