Slovenský ministr odmítá kritiku Visegrádu: Zachránili jsme Evropu před pokrytectvím a korektností

18.02.2016 22:14

Šéfové diplomacií Visegrádské skupiny dnes po setkání v Praze odmítli negativní reakce, které v poslední době vyvolávají postoje středoevropské čtveřice k migraci. Kritici tvrdí, že země V4 neprojevují dostatečnou solidaritu a stavějí se proti EU.

Slovenský ministr odmítá kritiku Visegrádu: Zachránili jsme Evropu před pokrytectvím a korektností
Foto: ČT
Popisek: Vlajky zemí Visegrádské čtyřky a EU

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák na tiskové konferenci prohlásil, že kritiku vnímá jako nepochopení, nebo zlý úmysl. Maďarský ministr Péter Szijjártó dodal, že země Visegrádu platí za to, že v Evropě vystupují přímo a nepodléhají pokrytectví a politické korektnosti.

„Hledat za tím, že V4 se vymezuje z EU, je buď nepochopení, nebo špatný úmysl. Ve skutečnosti nic takového v jednání z naší strany není,“ reagoval Lajčák na množící se negativní komentáře vůči V4.

Emotivní reakce vyvolal návrh Visegrádské skupiny řešit migrační krizi vytvořením záložní hranice schengenského prostoru

Maďarský ministr Szijjártó již během svého dopoledního vystoupení na konferenci připomínající 25 let od založení V4 řekl, že díky Visegrádu Evropu neovládlo pokrytectví a politická korektnost. „V4 se stala zárukou, že v Evropě se stále mluví upřímně a věci se říkají přímo,“ uvedl Szijjártó. „Tyto čtyři země, jejichž reprezentanti tu sedí, i v poslední době pojmenovávaly problémy a výzvy přímo a byli jsme napadáni a kritizováni za to, že nazýváme věci pravými jmény,“ doplnil.

Později na tiskové konferenci Szijjártó zopakoval, že země V4 vždy jednaly čestně a přímo. Jedině tak je podle něj možné čelit obtížným výzvám, které se v poslední době hromadí. „Když jste lapeni politickou korektností a pokrytectvím, je jisté, že nikdy nenajdete řešení pro tyto velmi závažné problémy,“ varoval.

Emotivní reakce vyvolal návrh Visegrádské skupiny řešit migrační krizi vytvořením záložní hranice schengenského prostoru v Bulharsku a Makedonii. Chce tím zastavit nekontrolovaný příliv migrantů z Řecka. V pondělí tento plán zveřejnili premiéři V4 po svém jednání v Praze jako variantu pro případ, že selže dohoda EU s Tureckem. Podle komentářů německého tisku se tím V4 jednoznačně postavila proti politice Německa, které prosazuje spolupráci s Tureckem.

Šéf maďarské diplomacie považuje kritiku směrem k V4 za důkaz, že spolupráce středoevropských zemí má váhu

V minulosti se do V4 opřeli třeba rakouský kancléř Werner Faymann nebo šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker. Vyčítali zemím Visegrádu nedostatek solidarity s uprchlíky. Juncker přirovnal migranty k lidem, kteří utíkali na Západ před komunismem. Faymann zase připodobnil přístup Maďarska k uprchlíkům k nacistickým deportacím.

Lajčák dopoledne poznamenal, že právě ti evropští politici, kteří Maďary, Slováky, Čechy a Poláky kritizovali, v poslední době předvádějí názorové obraty o 180 stupňů.

Šéf maďarské diplomacie považuje kritiku směrem k V4 za důkaz, že spolupráce středoevropských zemí má váhu. „Tito kritici jsou pro nás dobrou zprávou, kdybychom nebyli důležití, kdyby na nás nezáleželo, nikdo se o nás nezajímá,“ řekl. Szijjártó se také ohradil proti tomu, aby do rozhodování Visegrádu mluvil kdokoliv zvenčí. „Nikdo by nám neměl říkat, s kým máme spolupracovat, co si máme myslet a co máme říkat,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…