Sobotka prozradil, kam až nechá Haška v přemlouvání pro Rusnoka zajít

05.08.2013 19:30

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je „lobbování“ Michala Haška za podporu Rusnokovy vlády v pořádku. Problém by nastal, až kdyby druhý muž sociálních demokratů ignoroval finální rozhodnutí strany.

Sobotka prozradil, kam až nechá Haška v přemlouvání pro Rusnoka zajít
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Michal Hašek se stal 1. místopředsedou ČSSD

Grémium ČSSD ještě bude zvažovat všechny možné postoje, které lze zaujmout k hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Mezi různými argumenty bude i podpora ze strany Asociace krajů. „Pro mě je to další z argumentů, který v té diskusi zazněl ve prospěch vládě Jiřího Rusnoka,“ uvedl Bohuslav Sobotka v Interview ČT24.

Na stole jsou podle něj hlavně dvě varianty, a to podpora vlády, nebo odchod ze sálu sněmovny během hlasování. Sám Sobotka podporuje spíše variantu číslo dvě, řekl to i v rozhovoru pro iDnes.cz. Na druhou stranu si ale myslí, že ostatní poslanci z jiných stran budou všichni přítomni. „Myslím, že je to natolik důležité hlasování, že by měli být všichni poslanci přítomni,“ prohlásil.

Jenže první místopředseda Michal Hašek je jednoznačně pro podporu Rusnokovy vlády. „Je to téma, které bohužel sociální demokracii dělí,“ lituje Sobotka. Doufá však, že až se strana rozhodne pro jasné stanovisko, poslanecký klub bude postupovat jednotně. Nynější jednání Haška proto nepovažuje za problematické. „Porušování loajality by to bylo v případě, kdy by nerespektoval rozhodnutí ČSSD,“ míní Sobotka.

On sám má s Rusnokovou vládou v podstatě jediný problém. Není to ale programové prohlášení, kde až na jedinou věc se všemi body souhlasí. „Otázka je, kolik z toho bude moci vláda naplnit v situaci, kdy nemá dostatek hlasů ve sněmovně,“ poukázal na problém nedostatku poslaneckých hlasů a zopakoval, že za stále nejlepší řešení považuje rozpuštění sněmovny a předčasné volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…