Sobotka u Moravce zaútočil: Babiš není férový hráč, používá doping

11.12.2016 13:25

Hostem pořadu Otázky Václava Moravce ČT byl premiér Bohuslav Sobotka. Hovořilo se především o státním rozpočtu, ale i o elektronické evidenci tržeb. Neopomnělo se ani na dálnici D8.

Sobotka u Moravce zaútočil: Babiš není férový hráč, používá doping
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„S tím, co řekl prezident ke státnímu rozpočtu, se dá docela dobře polemizovat,“ řekl úvodem Sobotka a zmínil především sociální dávky hmotné nouze. „Je důležité, aby lidé, kteří pobírají minimální mzdu, pobírali víc, než jim dá stát na sociálních dávkách hmotné nouze. Druhá věc je kontrola,“ dodal Sobotka. Následně zmínil podporu motivace pracujících rodin s dětmi. „Na trhu práce máme zhruba 140 tisíc až 150 tisíc pracovních míst. Je nutné vrátit do pracovního života co nejvíce lidí,“ myslí si Sobotka a chce pro to dělat s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou (ČSSD) maximum.

Sobotka následně podotkl, že je velmi hrdý na to, že se jim podařila navýšit minimální mzda. „A musíme pokračovat,“ tvrdí premiér a přislíbil další navýšení minimální mzdy. Ekonomika je podle něj na tuto změnu připravena. „Slovensko, Polsko mají vyšší minimální mzdy než Česká republika,“ řekl také Sobotka. „Nemůžeme být ekonomika, která je založena na žebráckých mzdách. Nemůžeme tady mít systém, že lidé, kteří jsou na sociálních dávkách, mají více než lidé, kteří chodí do práce,“ myslí si Sobotka, že je možné dotáhnout minimální mzdu na 40 % průměrné mzdy. Jde o částku vyšší než 12 tisíc korun.

Dalším tématem bylo čerpání evropských peněz, kdy Sobotka hovořil o současné situaci kolem finančních prostředků. „Nelze to vyčerpat vše, ale jde o to vyčerpat je efektivně. Abychom pak nemuseli vracet peníze do Bruselu,“ zmínil Sobotka. Jedním z důvodů přebytku státního rozpočtu je pak podle něj i čerpání evropských plateb.

Po krajských a senátních volbách se Sobotka pustil do bilančních schůzek s ministry své vlády. Příští týden jej čekají ještě schůzky s ministryní Marksovou a ministrem financí Andrejem Babišem (ANO). Toho zkritizoval za změny na poslední chvíli v otázce elektronické evidence tržeb. „Podnikatelé by měli nyní jasně vycházet z platného zákona. Jiný postup není možný,“ myslí si Sobotka. V Poslanecké sněmovně podle jeho názoru není žádná jasná většina, která by byla pro jednotlivé výjimky. Zánik hospod jej sice lehce znepokojuje, ale je nutné se podívat na jednotlivé důvody, proč se tak stalo. „Umožnili jsme snížení DPH na služby v restauracích z 21 na 15 %, což je jedno z opatření. Kromě nákladů na zprovoznění tam přece nic dalšího není,“ zmínil Sobotka.

Potenciál vyhrát další volby má podle Sobotky buď hnutí ANO, nebo ČSSD. O Babišovi však Sobotka tvrdí, že není férový hráč. „Když někdo používá doping vlastních médií a vlastních firem, těžko jej můžeme označit za férového hráče,“ řekl. Prezidenta Miloše Zemana, který podporuje Andreje Babiše, za soupeře nevnímá.

Sobotka se pak také vyjádřil ke kauze odcházejícího hradního ceremoniáře Jindřicha Forejta, který je jmenovaný vládou jako velvyslanec ve Vatikánu. „Nevím, zda mohu mluvit o dokumentech, které jsou ve vyhrazených režimech, a my o tom nemůžeme mluvit na veřejnosti. Je to neslušné vůči té zemi, kam velvyslance vysíláme,“ myslí si Sobotka. 

Závěrem pak přišla řeč i na dálnici D8, která bude slavnostně otevřena příští sobotu. „Žádal jsem ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), aby zlepšil komunikaci s obcí Prackovice, která si stěžuje na ŘSD a ministerstvo dopravy,“ podotkl. „Vláda se nemůže zříkat zodpovědnosti za to, co se odehraje vůči obce Prackovice kvůli stavbě dálnice,“ zmínil. Dodal také, že byl ujištěn, že nepůjde jen o potěmkinovské otevření dálnice, jež zkomplikoval sesuv půdy. „Dálnice by měla zůstat trvale zprovozněna,“ podotkl Sobotka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…