Soudkyně, která "vydražila" dům, rezignovala sama. Potrestaná nebude

24.07.2012 11:30

Pardubická krajská soudkyně Jaroslava Zusková, která koupila dům v dražbě, kterou sama vyhlásila, na konci října opustí svou funkci. Kvůli aféře, při které jako jediná podala na prodávaný dům nabídku, chtěli nadřízení roční snížení platu. Zusková ale rezignovala sama.

Soudkyně, která "vydražila" dům, rezignovala sama. Potrestaná nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační koláž.

Že soudkyně pořídila neudržovaný domek v Ostřetíně na Pardubicku, jenž patřil zadluženým manželům, se začalo mluvit na jaře. Zusková na celý případ dohlížela a později dala svému asistentovi pokyn, aby vydal souhlas s přímým prodejem nemovitosti bez dražby. Sama soudkyně na nemovitost podala nabídku.

Tu však zrušila. Poté opět přišla z její strany nabídka, a to v dražbě, v níž Zusková podala jedinou nabídku. Dům tak získala za 600 tisíc korun – vyvolávací cenu. V době, kdy se dům prodával bez dražby, stál ale 800 tisíc.

Žaloba tvrdí, že Zusková z pozice soudkyně musela vědět, že je její účast v dražbě neslučitelná s postavením soudce vykonávajícího dohled v insolvenčním řízení. Zusková se ale hájí:  „Podle mě v tom žádný střet zájmů není, pokud bych ho koupila přímo od konkurzního správce, tak snad, ale v dražbě může majitel nemovitosti jen vydělat na tom, když přijde více zájemců,“ prohlásila v dubnu v MF DNES Zusková.

Jejímu nadřízenému, místopředsedovi krajského soudu Milanovi Špryňartovi, to ale v pořádku nepřišlo, a proto podal kárnou žalobu. Žádal dokonce o snížení jejího platu o 30 procent na rok. Zusková ale rezignovala sama. Nejvyšší správní soud tak řízení zastavil.Kvůli zákonné lhůtě však ve své funkci zůstane až do konce října.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…