Starosta Tanvaldu: ODS rezignovala na některé body programu příliš „ochotně“

17.04.2013 9:59

Podle starosty Petra Poláka (ODS) by straně pomohlo nové vedení na všech úrovních. Co je ale jeho osobní prioritou jako starosty? Jak se staví k záměrům vybudovat v Tanvaldu geotermální elektrárnu? A proč považuje dokument Smrt v Tanvaldu za tendenční?

Starosta Tanvaldu: ODS rezignovala na některé body programu příliš „ochotně“
Foto: Redakce
Popisek: starosta Tanvaldu Petr Polák (ODS)

ODS v posledních měsících v průzkumech veřejného mínění razantně ztrácí. Nyní vydala dokument Agenda 2012, kterým by chtěla přízeň občanů znovu získat. Zaznívá však kritika i zevnitř strany, že kdyby se plnil program z roku 2010, nemusela by přicházet Agenda 2014. Co si o tom myslíte vy osobně?

Já si myslím totéž. Měl se důsledně plnit program z roku 2010, i když v rámci koalice to je vždy obtížné. Myslím si ale, že ODS rezignovala na některé body programu příliš „ochotně“.

Jste spokojen se současným vedením strany? Miroslav Macek (zakládající člen ODS) například Nečase kritizuje dlouhodobě a před podzimním kongresem strany, kde se Nečas ucházel o znovuzvolení o něm na svém blogu napsal: „Neomylně mlčí ve chvílích, kdy by měl mluvit, a k mluvení se odhodlá až ve chvíli, kdy už by měl jednat.“ Souhlasíte s ním?  A myslíte si, že by straně pomohlo nové vedení? Proč?

ODS by měla mít skutečně nové vedení na všech úrovních. Od místních sdružení až po předsedu. Jedině tak může postupně získat ztracenou důvěru zpět.

Pokud se zaměříme na Tanvald, co je pro vás prioritou do konce volebního období? A bude příští rok obhajovat váš mandát?

Udržet dobré hospodaření města tak, jako v minulých 22 letech. I letošní rok se zatím vyvíjí velice dobře. A o případné šesté obhajobě funkce starosty se včas rozhodnu.

Tanvald možná jako první město v Česku bude dobývat energii z nitra Země. Je připraven projekt na využití geotermální energie. Jaké má podle Vás výhody a jak se k němu staví Vaši spoluobčané? Ptám se proto, že v Semilech kvůli záměru stavby geotermální elektrárny proběhlo referendum, které sice není právoplatné, ale značná část občanů Semil se elektrárny obává.

Ano, byli jsme seznámeni se záměrem vybudovat v Tanvaldě geotermální elektrárnu. Já osobně to považuji za velice zajímavý projekt, který může městu s krachujícím textilním průmyslem a s poměrně vysokou nezaměstnaností jen pomoci. Ohlasy veřejnosti v podstatě žádné doposud nejsou.

Nedávno měl premiéru dokument Smrt v Tanvaldu o tragické události, při které zemřel mladý Rom. Dokument vyvolal rozporuplné reakce. Vy jste ho označil za tendenční? Proč? A jaká je podle Vás skutečná realita ve Vašem městě? Jak byste zde hodnotil soužití Romů s většinovou populací?

Ten film skutečně nepodal objektivní svědectví o životě v našem městě. To, že soužití Romů s většinovou populací není ideální, to je fakt. Ale rasisté občané našeho města nejsou. Oni si pouze přejí, aby všichni, kdo zde žijí, si plnili své povinnosti, dodržovali zákony a neobtěžovali ostatní. A docela by mne zajímalo, jestli si tvůrci tohoto filmu uvědomili, kolika lidem tímto svým dílem ublížili.

Související otázka. Senátor za Jablonecko a starosta Albrechtic v Jizerských horách a Váš stranický kolega Jaroslav Zeman v rozhovoru pro Hospodářské noviny prohlásil, že je Tanvald tikající bombou v souvislosti právě s Romy, kterých se sem sestěhovalo dle jeho slov pět stovek odjinud. Souhlasíte s tímto jeho názorem?

Myslím si, že v některých lokalitách v naší republice je situace podstatně horší. Dnes, když kdokoliv zveřejní nějakou skutečnost týkající se romské populace, je označován za rasistu. Ale znovu jen musím konstatovat, že pokud všichni budou dodržovat zákony, budou si plnit své povinnosti a nebudou obtěžovat ostatní (a netýká se to samozřejmě jenom Romů), tak bude klid. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…