Štěkna, padlo v souvislosti s Danielou Drtinovou na Britských listech

12.08.2013 12:01

Marta Nachtmann Josephsen, působící na univerzitě v Kodani, se na serveru Britské listy svěřila, že při sledování nejnovější mediální kauzy přemýšlela o Daniele Drtinové a jejích kolezích, kteří v České republice uvádějí televizní debaty. Došla k závěru, že je pro ně charakteristický útočný a angažovaný styl moderování, který vzniká především z nadužívání uzavřených otázek, na které může dotazovanný odpovědět pouze ano nebo ne.

Štěkna, padlo v souvislosti s Danielou Drtinovou na Britských listech
Foto: ReproFoto. ČT
Popisek: Daniela Drtinová

Moderátorský styl Daniely Drtinové i dalších rozebírá v textu, nazvaném "Štěkna- aneb jak se ptát, a nechtít se nic dozvědět".

„Takový styl snadno a rychle posouvá debatu do osobního střetu. Moderátor/ka nadnese nějakou hypotézu. Dotazovaný/á má možnost souhlasit nebo nesouhlasit,“ povšimla si autorka. Pokud se zpovídaný pokusí svou odpověď nějakým způsobem rozvinout, je okamžitě utnut, že na toto nebyl tázán.

České politické debatě by prý velmi prospělo, kdyby se moderátoři dokázali ptát na „otevřené otázky“, tedy kdo, co, kdy, a kde. Nikoliv však „proč“, protože taková otázka obvykle zavede debatu do slepé uličky.

„Vedení debaty prostřednictvím otevřených otázek je pro moderátora/ku mnohem složitější, než palba vlastních dojmů, které má host odkývat nebo je rozporovat,“ myslí si komentátorka. Jenže k tomu musí moderátor  dokonale znát danou oblast a navíc být schopen pohotově reagovat na diskusní zvraty.

„Daniela Drtinová je prototypem moderátorky, která si připraví seznam několika hypotéz (či kontroverzních výroků) a ty pak ve studiu s hostem "projede" bez ohledu na to, co se host snaží vysvětlit,“ zhodnotila propíranou moderátorku. Takové debaty prý působí velmi nevyrovnaně, neboť staví moderátora do nadřazené pozice „zkoušejícího“, který kolikrát dokonce hodnotí, zda odpověď zpovídaného hosta byla dobrá či špatná. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…