Sudetští Němci oslavují krále Karla IV. Byl prý i jejich

14.05.2016 11:30

V Norimberku dnes začal 67. sjezd sudetských Němců. Na úvod dvoudenního setkání si připomněli 700. výročí narození českého krále a římského císaře Karla IV., který je podle nich symbolem soužití Čechů a Němců. Letošní sudetoněmecký sjezd je přelomový: v neděli na něm poprvé osobně vystoupí člen české vlády, a sice ministr kultury Daniel Herman.

Sudetští Němci oslavují krále Karla IV. Byl prý i jejich
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bernd Posselt

„Karel IV. je dodnes symbolem pro obě jazykové skupiny v českých zemích. Mluvil německy i česky, jeho němečtí a čeští poddaní ho měli stejně rádi,“ řekl na úvod sjezdu předseda bavorského sudetoněmeckého sdružení Steffen Hörtler.

Nacionalismus podle Hörtlera zničil společenství, které v Čechách fungovalo v době Karla IV. „Jsem si jist, že je zcela v duchu velkého císaře, že právě v den 700. výročí jeho narození zahajujeme sudetoněmecký sjezd, který je tak jednoznačně formován vůlí obou stran překonat nacionalismus, vyjít si vstříc a navázat na naše společné dějiny,“ řekl.

Poprvé bude přítomen i zástupce české vlády

Zahájení sudetoněmeckého sjezdu se zúčastnila zhruba tisícovka lidí. Mezi návštěvníky jsou i zástupci české politiky, mimo jiné bývalý místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček (ČSSD), poslanec Daniel Korte (TOP 09) nebo náměstek místopředsedy vlády pro vědu a inovace Arnošt Marks. Nedělního programu se zúčastní i Herman (KDU-ČSL), který bude prvním členem české vlády osobně přítomným na tradičním sudetoněmeckém setkání.

Sudetoněmecký sjezd potrvá do neděle. Vrcholem prvního dne bude udělení Evropské ceny Karla IV. lichtenštejnskému knížeti Hansi Adamovi II. V neděli se představí krajanské organizace z jednotlivých českých měst s historickými zástavami a s projevy vystoupí Herman, nejvyšší představitel Sudetoněmeckého krajanského sdružení Bernd Posselt a bavorský premiér Horst Seehofer.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…