Švédské médium si všimlo „uprchlického“ skandálu TV Prima. A takto ho podalo lidem

03.06.2016 8:21

Švédský deník Aftonbladet si všiml skandálu televize Prima. Tamní novináři píší, že česká soukromá televize přikázala redaktorům prezentovat uprchlíky v negativním světle, a to pod hrozbou vyhazovu. Aftonbladet k tomu ironicky poznamenává, že se děje přesně to, na co poukazují protiuprchličtí radikální Švédští demokraté, jen trochu jinak, než by si možná přáli.

Švédské médium si všimlo „uprchlického“ skandálu TV Prima. A takto ho podalo lidem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Televize Prima

Po volbách v roce 2014 převzali otěže na pravici ve Švédku Švédští demokraté, což je strana v minulosti spojovaná se sympatiemi k pravicovému radikalismu. V roce 2014 získala výrazně protiuprchlická strana 49 křesel v tamním parlamentu, ale nikdo s ní nechtěl vyjednávat o vládě. Partaj tak skončila v opozici a od té chvíle o sobě dává vědět vždy, když přijde na přetřes téma uprchlíků.

Švédští demokraté nejednou vyjádřili obavu, že severská média mnohdy mlčí o počínání uprchlíků, aby veřejnost běžence vnímala v lepším světle. Aftonbladet připomíná, že televizi Prima z poloviny vlastní švédská mediální skupina Modern Times Group (MTG) a straně Švédští demokraté se tak vlastně trochu naplňují jejich obavy. Jen trochu jinak, než si možná mysleli.

Server deníku Aftonbladet píše, že český server HlídacíPes.org vynesl na světlo nahrávku z televizní porady, na kterém šéfka sekce zpravodajství Jitka Obzinová zaměstnancům vysvětluje, že je třeba poukazovat především na negativní stránky uprchlické krize, jelikož si to tak přeje majitel. Pokud by byl někdo z pracovníků FTV Prima proti, nemusel by nadále v televizi pracovat.

Vedení MTG oznámilo, že za FTV Prima stojí, ale celou záležitost ještě prošetří. Švédský deník v této souvislosti připomíná, že společnost investovala své peníze v Íránu a v Rusku, což se v čase protiruských sankcí jeví jako problematické.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…