Takto by to dopadlo, kdyby hlavu USA volili Češi. A čeští poslanci

08.11.2016 7:24

Americké volby jsou tu a již zítra budeme vědět, zda bude novým prezidentem Donald Trump nebo Hillary Clintonová. V průzkumu mezi Čechy by jednoznačně vyhrála Clintonová (39 %). Trump měl jen 14 procent. Mezi oslovenými poslanci však byla situace vyrovnanější.

Takto by to dopadlo, kdyby hlavu USA volili Češi. A čeští poslanci
Foto: archív autora
Popisek: Clintonová

MF Dnes oslovila celkem 56 poslanců. I mezi nimi sice vyhrála Clintonová, ale pouze s 35 procenty, kdežto Donald Trump měl procent třiadvacet. 

Trumpa by volili podle průzkumu například komunisté. Ti se však mimo jiné vyjadřovali tak, že si neumí vybrat, protože oba kandidáti jsou tak špatní, že Američané jsou ztraceni. „Kdybych se musel rozhodnout mezi špatnou a ještě horší volbou, byl bych pro tu špatnou,“ uvedl například komunistický poslanec Zdeněk Ondráček ke své volbě Trumpa. Pro něj se vyjádřil i Tomio Okamura (SPD) a poslanci z Úsvitu.

Anketa

Bez ohledu na to, po čem toužíte: Jak to podle vás dopadne v USA?

hlasovalo: 7288 lidí

Naopak Clintonovou by podpořili zástupci ČSSD i TOP 09. Například poslanec Jan Birke (ČSSD) uvedl, že je mu bližší ekonomický program Clintonové. „A představuje základní kontinuitu s dosavadní zahraniční politikou USA,“ uvedl. Koho volit, nevěděl například poslanec Robin Böhnisch (ČSSD). „Američané volí mezi mrtvicí a infarktem,“ uvedl. 

Ale i mezi sociálními demokraty se našli tací, kteří by volili Trumpa. Například ústecký poslanec Jaroslav Foldyna. „Trump je nadějí, ale i rizikem,“ uvedl. 

Vyrovnaný souboj svedlla Clintonová s Trumpem u poslanců ANO. Například poslanec Jiří Zlatuška by volil Clintonovou, Bohuslav Chalupa však Trumpa. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pak své preference neprozradil – řekl totiž, že by volil amerického miliardáře Michaela Bloomberga. Ten však nekandiduje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…