Tejc přirovnal Kubiceho ke komunistovi z 1948. Ten mu to vrátil

29.08.2012 23:03

Šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc přirovnal ministra vnitra Jana Kubiceho ke komunistickému ministrovi z roku 1948. Ten ale ani nehnul brvou a požádal ho, aby mu dal aspoň jeden důkaz. Nedočkal se ho.

Tejc přirovnal Kubiceho ke komunistovi z 1948. Ten mu to vrátil
Foto: rep
Popisek: Ministr Jan Kubice a policejní prezident Petr Lessy

Podle Jeronýma Tejce by si lidé měli uvědomit, že člověk, který „vyhodil na chodník“ Petra Lessyho je autor Kubiceho zprávy, podle něj snůšky lží a polopravd. „Brzy se o něm bude mluvit jako o nejužitečnějším politikovi ODS,“ prohlásil v nadsázce v Událostech, komentářích na ČT.

„Možná si vysloužil stejnou roli jako komunistický ministr Nosek v roce 1948, který pomohl ke komunistickému puči,“ pokračoval Tejc. Na to ale Kubice odpověděl, ať mu dá alespoň jeden důkaz pro svá tvrzení.

„Je to kachna,“ prohlásil nejprve Tejc. Důkaz je podle něj například v tom, že za celou dobu ministrování nedokázal vyřešit situaci České pošty, zato výměnu policejních prezidentů stihl za chvíli. „Myslím, že všem je jasné, jak to je,“ dodal.

Kubice ho však odkázal na služební zákon, který stanovuje, že v tomto případě ministr neudělal nic nezákonného. „Já si nedokážu představit, že bych zákonným rozhodnutím mohl rozkolísat vládu,“ odpověděl na otázku moderátorky.

Co se týče samotného Lessyho, odvolán byl kvůli pomluvě. Kubice ale připustil, že mu vadil od chvíle, kdy odmítl přijmou závěry komise o úsporách v policejním sboru. „To zcela určitě není důvodem pro odvolání,“ odrážel ministr otázky moderátorky Daniely Drtinové, zda toto byl důvod pro odvolání.

„Nedokážu si představit situaci, že bych nechal ve funkci policejního prezidenta, který je stíhán ze dvou trestních činů,“ vysvětloval. Zároveň však připustil, že jedním z hlavních důvodů bylo i „naprosté nerespektování jakýchkoliv pokynů ministra vnitra“.

Měl tedy dvě možnosti. Buď ho postavit mimo službu a nahradit ho dočasně náměstkem, ale s malými kompetencemi. A nebo zcela ukončit jeho funkci. Rozhodl se tedy pro druhou a nahradil Lessyho Martinem Červíčkem. „Jestli kdokoliv ví o jednom jediném nedemokratickém obrazu země, který vytváří pan Červíček, ať mi dá vědět,“ vyzval Kubice.

Červíček odmítá, že by po jeho jmenování byla policie nějak rozložená, odvádí prý perfektní práci. Spojení s ODS také popřel, stejně tak s exministrem Ivanem Langerem. Kdy se spolu viděli naposledy? „Bylo to asi ještě někdy v době, kdy byl ministrem vnitra,“ prohlásil.

V pořadu ještě zaznělo obvinění Zdeňka Buřiče z Unie bezpečnostních sborů. Ten již dříve během dne prohlásil, že mu odvolání Lessyho přijde připravené. Nyní uvedl, že mu přišla výhružná SMS. „Že jsem další na řadě po Lessym a že budu odvolán,“ přiblížil její text. On i nový policejní prezident Červíček prohlásili, že tuto výhrůžku budou dále řešit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…