Topolánek sponzoruje TOP 09. A ani o tom neví

22.03.2013 8:08

Firma někdejšího expremiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka začala sponzorovat TOP 09, tedy konkurenta občanské demokracie. Podle deníku Právo, který o tom informuje, to svědčí o tom, že si ODS ještě neosvojila umění rozejít se se svým předsedou v dobrém.

Topolánek sponzoruje TOP 09. A ani o tom neví
Foto: Archiv Mirka Topolánka
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Podle výroční zprávy TOP 09 za loňský rok, kterou má Právo k dispozici, poslala firma VAE Controls, s. r. o. straně půl milionu korun. Mirek Topolánek je ve společnosti prokuristou a je zároveň ředitelem stejnojmenné akciové společnosti, která sponzorující firmu vlastní.

Sám Topolánek tvrdí, že jako generální ředitel VAE Control Groups nemůže rozhodovat, komu VAE Controls, s. r. o. dává dar.

"Po pravdě o tom slyším poprvé a je mi to navíc jedno. Ale asi se na to zeptám. No aspoň, že to nedali socialistům. To je dobrá zpráva," řekl deníku Topolánek.

Ministr financí Miroslav Kalousek byl mile překvapen, že jeho stranu sponzoruje firma bývalého předsedy ODS. "To je od něj hezké. Nijak mě to nepohoršilo, naopak potěšilo," sdělil Kalousek.

Přátelský dar

Největším sponzorem "topky" byla v roce 2012 opavská firma Ostroj, která stranu sponzoruje každoročně. Vstřícnost této společnosti byla v minulosti kritizována například ze strany komunistů. Jejich předseda Vojtěch Filip upozornil, že s nástupem Kalouska do úřadu na MF byla "podvodným způsobem" vymazána zástavní práva k nemovitostem firmy, která měla státu dlužit 533 milionů korun. Podle Kalouska ale došlo k výmazu už v roce 2001.

Dalšími sponzory TOP 09 jsou brněnský veterinář Dušan Novotný nebo třinecká stavební firma Cieslar. Podle jejího majitele Mariana Cieslara "topku" podporuje kvůli dobrým vztahům s jedním z místních straníků. "Normálně sponzorujeme sport nebo kulturu, ale letos jsme z přátelství dar poslali TOP 09," řekl Právu Cieslar.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…