Ty od Karolíny, sedni si jinam. A pan Rath taky... Ve sněmovně budou změny

14.06.2012 7:06

Přestane-li být poslanec členem strany, nemusí sice opustit mandát, ale opouští klub své původní strany. S tím souvisí také umístění jeho židle ve sněmovně. ČSSD tak čekají dvě stěhování. Odejde David Rath a „přistoupí“ Stanislav Huml. Změny se chystají i na místech poslanců VV a odpadlé frakce Karolíny Peake LIDEM.

Ty od Karolíny, sedni si jinam. A pan Rath taky... Ve sněmovně budou změny
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Hlasování o důvěře vládě 27. 4. 2012. Pro vládu se vyslovilo 105 poslanců

Prvním krokem sociálních demokratů je odsunutí z „místenek“ klubu ČSSD poslance Davida Ratha, který ve vazbě čelí trestnímu stíhání, ale hlavně, zrušil své členství ve straně sociální demokracie. Naopak svou „umístěnku“ v klubu dostane Stanislav Huml (dříve Věci veřejné, nyní ČSSD).

„Poslanci mají sedět podle svých stranických klubů, takže předpokládám, že dojde ke změně, nejen vůči poslanci Davidu Rathovi, ale také vůči Stanislavu Humlovi, který se naopak stal členem klubu ČSSD,“ řekl pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu sociálních demokratů Jeroným Tejc.

Sociální demokraté měnit místa budou, vyvolávat změnu však nechtějí

Ani poslanci si nemohou vyměnit místa bez souhlasu ostatních kolegů ze zákonodárného sboru. Podle Tejce dojde ke změně zasedacího pořádku ve chvíli, kdy některý z klubů o tuto změnu požádá. „My sami nic iniciovat nebudeme, ale pokud bude tento bod jednání pléna sněmovny schválen, dojde ke změně zasedacího pořádku i ze strany sociální demokracie,“ dodává Tejc.

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda prostě Stanislav Huml usedne na židli Davida Ratha, však Jeroným Tejc reaguje nesouhlasem. „To ne, to bude docela jinak, ale zatím o tom budeme teprve jednat, takže nic konkrétního není zatím rozhodnuto,“ uvedl šéf klubu ČSSD.

Věci veřejné jsou rozhodnuté vyvolat jednání o přesazení poslanců

„My rozhodně budeme iniciovat změnu v zasedacím pořádku. Chceme prostě sedět pospolu,“ říká místopředseda  "Veverek“ Michal Babák. Podle něj se v žádném případě nejedná ani o schválnost vůči frakci Karolínky Peake a už vůbec ne o nějakou pomstu. „Jde o to, abychom se mohli domlouvat na konsistentním hlasování. Všechny kluby sedí pospolu a nikdo rozházeně, tak proč bychom měli být výjimka,“ říká Babák.

Žádné tanečky kolem toho Věci veřejné dělat nebudou. „Myslím, že to půjde v klidu rozdělit půl napůl, žádné překážky neočekáváme,“ říká místopředseda VV. „Rozhodně bychom však rádi iniciovali změnu v zasedacím pořádku ještě na této schůzi,“ dodal.

Peake chce po Věcech veřejných jednání fair play

„Také chceme řešit změnu zasedacího pořádku, ale rádi bychom to uskutečnili ve chvíli, kdy už budeme mít vlastní klub,“ říká ParlamentnímListům.cz místopředsedkyně vlády a nyní nezařazená poslankyně Karolína Peake (LIDEM). Podle ní by bylo fér, aby vedle sebe seděly dva poslanecké kluby. „Klub Věcí veřejných existuje, ale my ještě ustavený klub nemáme,“ říká Peake.

„Myslím, že klub bude definitivně sestaven během léta,“ odpověděla Karolína Peake na dotaz redakce, jak dlouho ještě předpokládá, že sestavení klubu potrvá. „Uvítali bychom proto, kdyby ke změnám v zasedacím pořádku sněmovny došlo až od září,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…