USA se na nás vykašlou. Anebo, naopak, u nás chystají válku s Ruskem. Temné odhady informovaného muže

04.07.2016 9:36

„Blížící se summit NATO je jednou z mnohých velkých událostí, které tento rok vytvoří obrázek budoucnosti globální politiky z jejího západního pojetí. Mimo jiné to jsou prezidentské volby v USA, referendum o vystoupení Velké Británie z Evropské unie, předpovědi nové krize na finančních trzích a vnitřní problémy EU rostoucí s euroskepsí. Na summitu můžeme očekávat i načrtnutí budoucího vztahu NATO–Rusko,“ uvedl pro server ParlamentnéListy.sk slovenský politolog Jozef Hrabina.

USA se na nás vykašlou. Anebo, naopak, u nás chystají válku s Ruskem. Temné odhady informovaného muže
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Anketa

Přestřelil Miloš Zeman, když velvyslance USA Schapira nepřímo nařkl z korupce?

4%
96%
hlasovalo: 10501 lidí

Podle Hrabiny bude pro Slovensko setkání členských zemí znamenat už avizovanou nabídku jeho prezidenta na umístění logistického centra NATO na Slovensku. „Agenda summitu byla koncipována už ve Walesu a všechny její body, i navzdory tomu, že se problematiky netýkají, strhávají pozornost na ruskou agresi,“ poznamenává Hrabina. Následně přibližuje, jak sám udává, s menší dávkou humoru, čeho se bude summit týkat a jaké budou jeho závěry.

Summit by se podle něj měl věnovat Ukrajině, Rusku a role NATO ve východní Evropě, dále Alianci a hrozbám na jižní hranici členských států, budoucnosti partnerství NATO či rozšiřování NATO. Kromě toho samozřejmě přijde řeč i na hrozbu Islámského státu, kybernetickou bezpečnost či hodnocení dosavadní výstavby raketového štítu NATO.

Svá slova následně směřoval k Rusku. „Rusko je jaderná velmoc. Jak moc jsou potřebné konvenční síly v případě konfliktu NATO (jaderná aliance) – Rusko (jaderná velmoc)?“ ptá se Hrabina. Podle něj by stačil výbuch jedné desetiny aktivního jaderného arzenálu a naše planeta by byla neobyvatelná. A z toho vyplývají tři věci. 

„V případě konfliktu ve východní Evropě nebude NATO aktivovat článek 5 Washingtonské smlouvy, který hovoří o kolektivní obraně, a ponechá své cenné spojence napospas Rusku. Nebo je tato frustrace z Ruska jen super kšeft, který udržuje zbrojní průmysl v chodu a americké důstojníky ve výslužbě aktivní a dobře placené za výcvik pobaltské, případně polské omladiny na válku, v níž jejich samopaly či německé tanky budou mít stejnou úlohu jako párátko v betonovém základě domu. Třetí možnost je příprava na dnes nejčastější scénáře, které známe ze Sýrie či Ukrajiny, a to je válka v zastoupení,“ dodal Hrabina. 

Původní text ZDE.

Podle něj můžeme ve Varšavě očekávat pozvánku pro Černou Horu. „Černá Hora si své místo určitě zaslouží. Otázkou je budoucnost partnerství, neboť dnes už víme, kde leží nepřítel, a udává to i agenda z Walesu. „Je nutné ochránit státy východní Evropy před ruskou agresí a zabránit další katastrofě, jaká byla ta na Ukrajině,“ dodal.

Následně se zmínil o tom, že i přestože se ve Walesu agenda ohledně Islámského státu neobjevuje, ve Varšavě by měla být jedním z horkých témat. „Mnozí teoretici ji označují za zlom, neboť Rusko spolupracuje se Západem v boji proti Islámskému státu. Je zároveň s plnou vážností třeba dodat, že v této agendě se otáčí karta. Jestliže ještě ve Walesu bylo Rusko globální hrozbou, dnes už ‚jen‘ není považováno za partnera. Západ a Rusko potřebují efektivní spolupráci v boji proti terorismu, neboť Kavkaz je k Sýrii blíže než Istanbul, Rusko je jadernou velmocí, to znamená, že musí být chápáno jako aktér světové bezpečnosti, a zároveň leží v Evropě, takže je i aktér evropské bezpečnosti,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…