V ČT znovu promluvil odborník na geomigraci. Uprchlíky bychom měli přijímat pouze, pokud...

08.09.2015 22:47

Vedoucí týmu geomigrace Přírodovědecké fakulty UK Dušan Drbohlav znovu zavítal do úterních Událostí, komentářů České televize a promluvil o uprchlících. Podle jeho názoru není důvod k tomu, aby směřovali až do Německa, pokud pomineme skutečnost, že už tam řada uprchlíků je. Ekonomické migranty bychom podle jeho názoru měli jasně odmítnout.

V ČT znovu promluvil odborník na geomigraci. Uprchlíky bychom měli přijímat pouze, pokud...
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Aktuální náladu na hranicích Evropy popsala zpravodajka ČT Dana Zlatohlávková. Němci prý dali na srozuměnou, že budou schopni přijímat už půl milionu lidí ročně. Do Makedonie jen dnes přišlo na sedm tisíc lidí a země stejně jako Maďaři už jejich nápor nezvládá. Rakušané na tom jsou o něco lépe, mají lépe zorganizovanou pomoc i transporty uprchlíků.

Nový model integrace může vypadat takto

Komentář k problému migrace přidal vedoucí týmu geomigrace Přírodovědecké fakulty UK Dušan Drbohlav. „Krize graduje, protože si lidé dokázali našetřit, ztratili také víru, že se konflikt v Sýrii podaří vyřešit. Zafungovaly i sociální sítě, protože mnohým lidem už se podařilo dostat do Evropy a informace se šíří velmi rychle,“ poznamenal akademik.

Domnívá se, že bychom měli pomoci lidem v Sýrii, ale ekonomičtí migranti by měli být posíláni zpátky. I skutečně ohrožení uprchlíci by ale měli vzít zavděk první zemí, kde je mír, není důvod k tomu, aby šli až do Německa. „Tento požadavek uprchlíky poněkud diskredituje,“ pokračoval host. Faktem ovšem je, že v Německu už existují komunity, které nově příchozím pomohou. Německo navíc řeklo, že je ochotné Syřany přijmout.

Drbohlav se také domnívá, že bude hodně důležité, jak se postaví Evropa k uprchlíkům a uprchlíci k Evropě. „Pokud Evropa nastaví svůj migrační model tak, že proběhne občanská integrace, která říká: Migranti, my vás přijmeme, ale vy přijmete naše zákony a naučíte se náš jazyk. My vám na oplátku necháme vaše ostatní zvyky,“ popsal určitý model integrace expert. Doplnil, že jde především o integraci bez práva šaría.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…