V Praze dnes odhalili zrenovovanou sochu legionáře Čeňka Klose

02.07.2016 12:22

Na Olšanských hřbitovech v Praze dnes odhalili zástupci Československé obce legionářské (ČsOL) zrenovovanou sochu legionáře Čeňka Klose. Akce se konala v den 99. výročí bitvy u Zborova, která byla prvním významným vystoupením Československých legií na východní frontě. Akci po projevech a položení květin za přítomnosti několika desítek lidí včetně zástupců armády zakončil zpěv písně Karla Hašlera Hoši od Zborova.

V Praze dnes odhalili zrenovovanou sochu legionáře Čeňka Klose
Foto: wikipedia.org
Popisek: První světová válka

Slavnostní odhalení se uskutečnilo originálním způsobem za pomoci šavle a bajonetu na pušce uniformovaných členů legionářské obce. „Klos sice u Zborova přímo nebojoval, ale byl velkým propagátorem myšlenky společného československého státu a svým úsilím přemluvil řadu dobrovolníků ke vstupu do legií," uvedl Jiří Charfreitag, předseda Jednoty ČsOL Praha 3.

Řadový příslušník 1. čs. pluku mistra Jana Husi na Rusi Klos nejen bojoval, ale významně se také podílel na náboru nových legionářů v zajateckých táborech. Do vlasti se vrátil jako válečný invalida a 27. ledna 1920 podlehl cukrovce. Družina československých legionářů, jeden z přímých předchůdců ČsOL, mu vystrojila pohřeb a hrob dala vyzdobit sochou od sochaře Karla Korby.

Klosův hrob postupně chátral, až ho Pražská hřbitovní správa nabídla k adopci. „Když jsme se dozvěděli o možnosti hrob adoptovat, tedy zaplatit nájem hrobového místa a opravit jej, neváhali jsme. Přesvědčili jsme vedení ČsOL, aby poskytlo finanční prostředky na adopci hrobu a zavázali jsme se o hrob postarat,“ řekl Charfreitag.

Renovaci časem poškozené sochy legionáře provedli akademičtí sochaři David Janouch a Petr Dufek. Celá renovace stála přes 100.000 korun, píše ČTK.

Jednota Praha 3, kterou tvoří především mladí příznivci československých legií a jejich potomci, má v plánu Olšanské hřbitovy kompletně zmapovat a přinést i další příběhy zde pochovaných osobností.

Za československé legie se obecně označují jednotky zahraničního vojenského odboje za první světové války. Jejich příslušníky byli Češi a Slováci, kteří padli do spojeneckého zajetí nebo přeběhli, a krajané žijící v zahraničí. Koncem války měly tyto jednotky, které působily v Rusku, Francii a Itálii, přes 100.000 členů. Nejpočetnější byly legie v Rusku, kde byli legionáři nakonec vtaženi proti své vůli do občanské války. Mezinárodní uznání si vydobyli v bitvě u Zborova v létě 1917.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…