V Praze se prý záměrně předražovaly zakázky. O stovky milionů

29.05.2013 18:18

V Praze se v minulosti záměrně předražovaly některé IT zakázky, do kterých spadá mimo jiné karta opencard. Podle radní Evy Vorlíčkové (TOP 09) na magistrátu neexistovala žádná kontrola, odbor informatiky byl řízen externisty a vypisovaly se zbytečné a předražené tendry. "Pod vedením TOP 09 se náklady snížily na polovinu. Loni se tak ušetřilo 637 milionů korun," řekla Vorlíčková.

V Praze se prý záměrně předražovaly zakázky. O stovky milionů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dobíjení karty Opencard

Praha mezi lety 2006 až 2011 utratila za licence, provoz a údržbu informačních systémů šest miliard korun. "Ukazuje se ale, že téměř pětina těchto nákladů nepřinesla žádný užitek," uvedla Vorlíčková. "Prakticky jde o zmařené investice," doplnila.



TOP 09 po svém nástupu do vedení Prahy zrušila "neužitečné" zakázky za 800 milionů korun. "Mimo jiné byl ukončen projekt bezdrátová Praha za 390 milionů Kč," řekla radní s tím, že kvůli projektu podala trestní oznámení. Další zakázky se podařilo vysoutěžit za výrazně nižší pořizovací ceny.

Projekt opencard, za kterým stojí minulé vedení města, vyšel podle odhadů na 1,25 miliardy korun. Kompletní vyčíslení však dosud neexistuje. Praha se nyní snaží z nevýhodných smluv vyvázat. Smlouva na licence s někdejší firmou Haguess končí v dubnu příštího roku. Do té doby chce mít město připravenou "novou" kartu Pražana. Návrh na vypsání soutěže bude v červnu schvalovat zastupitelstvo.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…