V italských barech je povinný alkotester. U nás by to nešlo

10.01.2011 8:03

Od nového roku si mohou zákazníci italských restaurací, hospod, barů i diskoték ověřit hladinu alkoholu v krvi. Nový zákon totiž nařizuje nákup alkotesterů ve všech těchto zařízeních. Česká republika také připravue změny silničního zákona, s podobným opatřením ale nepočítá. S informací přišel časopis Týden.

V italských barech je povinný alkotester. U nás by to nešlo

Italští zákonodárci loni přijali celou řadu přísnějších pravidel týkajících se provozu na silnicích. Například zavedli nulovou toleranci alkoholu pro mladé či začínající řidiče a pro profesionály, zatímco dříve bylo povoleno půl promile. Tolerance půl promile ale nadále platí pro všechny ostatní řidiče. A právě ti mají mít podle nových předpisů v každé hospodě k dispozici tester, aby si mohli ověřit, zda limit nepřesáhli.

V Čechách se podobné opatření neplánuje 

V České republice sice některé hospody či bary už samy od sebe zákazníkům nabízejí možnost "dýchnout si" před odchodem, ale o povinném zavedení alkotesterů se zatím neuvažuje.

"Existuje mnoho výrobců, kteří vyrábí testery. Aby naměřená hodnota při fouknutí do přístroje byla přesná, musí mít alkoholtestery schválení příslušným úřadem. V tomto případě by to byl nejspíše Český metrologický institut. A při počtu restauračních zařízení u nás by to znamenalo nemalé náklady na vybavení, protože každá opětovná kalibrace patří k těm finančně náročnějším záležitostem," uvedl Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy pro Týden, co by mohlo být jedním z problémů při zavádění takového nařízení.

Novák si také myslí, že řidiči už tak nemají v přesnost alkotesterů důvěru.

"Mnohdy nechtějí uznat ani výsledky oficiálních testerů dopravní policie. Vymlouvají se třeba i na to, že výsledek ovlivnil mobilní telefon v kapse nebo že těsně před dýchnutím užili silné kapky obsahující alkohol," poznamenal. "A je opravdu otázkou, nakolik přesné jsou testery nabízené v restauracích. Řidič by se asi jen stěží mohl při silniční kontrole odvolávat na skutečnost, že mu U Svobodů naměřili na rozdíl od policistů jen 0,002 promile alkoholu v těle," řekl Novák.

prezidentovi Asociace hotelů a restaurací se italský zákon líbí 

S nápadem, že by v restauracích měly být alkotestery povinně, souhlasí i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. "Vím, že některá zařízení test na přítomnost alkoholu již svým zákazníkům nabízejí, a jde jistě o dobrou službu. Ovšem zavést to povinně nemá v České republice velký smysl," sdělil. "V Itálii je malé množství alkoholu v krvi povoleno, takže tam má měření větší význam. Kdežto u nás je přece nulová tolerance alkoholu, takže i když si dám jen jednu skleničku, je jasné, že nesmím řídit," dodal.

Související:

Bártovi se povedl husarský kousek. V přímém přenosu u Moravce

Bárta podá trestní oznámení. Nepřímo na Bendu a Oulického


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…