V rakouských volbách jsem fandil Hoferovi, nemám rád zelené, přiznal v rádiu prezident Zeman. Obyčejní lidé jsou podle něj chytřejší než většina politiků

01.07.2016 19:00

Hostem Kauzy dne Rádia Impuls byl dnes prezident Miloš Zeman. Rozhovor s ním vedl šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl.

V rakouských volbách jsem fandil Hoferovi, nemám rád zelené, přiznal v rádiu prezident Zeman. Obyčejní lidé jsou podle něj chytřejší než většina politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Předpokládám, že se paní Michaláková se svými právníky odvolá. Nemám sice velké sympatie k novinářům, ale pokud norský soud uvádí jako hlavní argument rozsudku to, že paní Michaláková svůj příběh zveřejnila, tak si myslím, že je to příběh přesně opačný. Kdy se paní Michaláková musela obrátit na média,“ řekl Zeman k rozsudku norského soudu nad Evou Michalákovou ohledně jejích dětí. Podle něj je v případě stále několik nejasností, například to, proč rodičovských práv byla zbavena jen paní Michaláková, nikoliv i pan Michalák.

Rozhodnutí rakouského soudu ohledně prezidentských voleb hlavu státu nepřekvapuje. „Předpokládal jsem, že dojde k opakování voleb v určitém volebním okrsku, kde byly pochybnosti. Ale samozřejmě že zde je problém, a to je korespondenční hlasování. Kdyby bylo na mně, já bych ho zrušil. Pokud lidé chtějí volit, tak musejí vyvinout určitou aktivitu,“ vyjádřil se Zeman s tím, že on sám je pro volební povinnost. „U nás za první republiky byla povinná volební účast. Dnes je v Belgii, Lucembursku i Austrálii,“ dodal. 

Vládní krize je podle něj zažehnaná, pokud jde o téma krize – reorganizaci policie. „Vzhledem k tomu, že se blíží volby, vnímám případnou další krizi – státní rozpočet,“ podotkl Zeman. Vyjádřil se také k tomu, že se s odcházejícím ředitelem Útvaru organizovaného zločinu Robertem Šlachtou sešel osobně. „Chtěl jsem si o něm učinit objektivní rozsudek. Je to srdcař. Dokonce mi i říkal, že si za celou dobu nevzal dovolenou. Což považuji za chybu. Má-li se člověk udržovat v dobrém pracovním výkonu, potřebuje ale relaxaci. Jinak bude nervózní a bude dělat chyby,“ dodal Zeman s tím, že by ocenil, aby se k policii vrátil. „Ať už v jakékoliv funkci, myslím si, že policisté, kteří jsou dostatečně zkušení, by neměli odcházet,“ dodal.

A kdo je podle Zemana odpovědný za Brexit? Kdo by měl odejít? „Proč by měl odejít jen Jean-Claude Juncker? Proč ne i Donald Tusk? Měla by nastat kolektivní odpovědnost, z níž by se neměl nikdo vyčleňovat,“ zmínil Zeman i evropskou ministryni zahraniční Mogheriniovou. „Vedení Evropské unie bylo velmi pasivní. Ale vše zlé je pro něco dobré. Vždy jsem zdůrazňoval záplavu byrokratických směrnic, které nám EU posílá, přitom je naprosto neschopná chránit svoje vnější hranice. Také kvůli tomu je u nás migrační vlna. Srovnávám-li dnešní představitele Evropské unie s jejími zakladateli, je to jako rozdíl mezi první a druhou ligou,“ řekl.

Brexit podle Zemanova názoru může ovlivnit i rakouské volby. „Nebude tady úsilí těch členských zemí EU, pokud dostávají z Unie tučné dotace. Proč by to také dělaly a připravily se o dotace. Ale u těch čistých plátců, jako je například Rakousko, bych tuto tendenci očekával a může se posunout v hlasování,“ řekl Zeman s tím, že fandil Norbertu Hoferovi, neboť nemá rád strany zelených. Jejich zástupce Alexander Van der Bellen nakonec v Rakousku zvítězil.

Ve svých cestách po kraji hodlá pokračovat i v době před krajskými volbami. „Nikde nekandiduji, takže nevím, proč bych si měl dávat moratorium,“ sdělil. Smyslem návštěv krajů není podle jeho názoru žádná předvolební kampaň. „S jedinou výjimkou, kdy jsem odsoudil neonacistickou Dělnickou stranu sociální spravedlnosti Tomáše Vandase,“ podotkl Zeman. 

Hlava státu v posledních dnech rozvířila diskuse tím, že by přijala zákon o obecném referendu a že by se občané po sesbírání 250 tisíc podpisů nutných k vyhlášení referenda mohli vyjádřit jak k setrvání v Evropské unii, tak v Severoatlantické alianci. „Většina občanů je moudřejší než většina politiků. Chcete-li podporovat inteligenci, musíte podporovat občany a selský rozum. ‚Nesouhlasím s vámi, ale udělám vše pro to, abyste svůj názor mohli zastávat‘, citoval v této souvislosti filozofa Voltaira. On sám by hlasoval pro setrvání v obou institucích a snažil by se tak ovlivnit i občany. 

A co prezident a dovolená? „Chystám se na dovolenou na Vysočinu. Za posledních 25 let jsem nebyl jinde, ani v létě, ani v zimě,“ podotkl s tím, že bude opětovně brázdit rybník v Novém Veselí. „A to v gumovém nafukovacím člunu,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…