Válka policajtů, odposlechy v rukou novinářů i vraždy. Na Frekvenci 1 promluvil šéf kriminálky

21.02.2016 17:28

Hostem nedělního Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 byl dnes ředitel Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování, plukovník Michal Mazánek.

Válka policajtů, odposlechy v rukou novinářů i vraždy. Na Frekvenci 1 promluvil šéf kriminálky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozy policie ČR

„Rozhodně nejsem mužem, který by měl uklidňovat válku policistů, o níž ani nevím,“ vyjádřil se ke spekulacím, které proběhly v minulých dnech médii. 

Mazánek slouží u policie více než třicet let, začínal jako klasický obvodní policista. Práce v terénu mu svým způsobem chybí. „Nikdy jsem ale neztratil vztah či kontakt se soudními lékaři. Fyzicky přímo nevyšetřuji, ale této problematice se věnuji pořád,“ poznamenal. Žádný policista ale podle něj není univerzálem, který by zvládl vše. „Každý z nás zvládá něco, musíme ale samozřejmě sledovat vývoj,“ dodal. 

„Na největším vzestupu poslední doby jsou elektronické komunikační systémy,“ podotkl.

Řeč přišla i na odposlechy. To, jak se dostanou například do rukou novinářům, je podle něj otázka spíše na Generální inspekci bezpečnostních sborů. 

„Vraždy, ale i v minulosti, mají nejvyšší míru objasněnosti, pohybuje se kolem 90 % a výše. Musíme si uvědomit, že ale tvoří jen promile z trestné činnosti. Na objasnění takovéto trestné činnosti je věnována nejvyšší míra pozornosti,“ sdělil. „Vrahy ale nikdy nemáte zmapované. Většina vražd není tak sofistikovaná, stávají se tehdy, když dojde k nějakému konfliktu,“ dodal. Neobjasněné vraždy však podle Mazánka nikdy nedojdou k zapomnění. Závěrem Pressklubu se hovořilo také o tzv. orlických vraždách, které Mazánek vyšetřoval. 

  • Celý záznam rozhovoru naleznete na oficiálních stránkách Frekvence 1, a to ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…