Vaše EET zlikviduje regionální spolky! Starostové vyslali k Babišovi kritický dopis a nyní jim přišla odpověď

27.01.2017 16:50

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zareagoval na otevřený dopis starostů ze Slovácka, kteří se obávají toho, že elektronická evidence tržeb zásadním způsobem zkomplikuje společenský život v obcích.

Vaše EET zlikviduje regionální spolky! Starostové vyslali k Babišovi kritický dopis a nyní jim přišla odpověď
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Starostové se ve svém dopise, o němž informoval mimo jiné server iDobryDen.cz, obávali, aby většině kulturních a společenských akcí nezazvonil umíráček. „Já osobně velmi oceňuji činnost místních a regionálních spolků a jejich přínos pro společenský a kulturní život v obcích a regionech,“ uklidňuje úvodem Babiš. Chce, aby starostové EET nevnímali jako institut, který by měl dané aktivity jakkoliv omezovat. „Elektronická evidence tržeb je, jak jsem již mnohokrát deklaroval, zásadním nástrojem v boji proti pokřivenému podnikatelskému prostředí a proti daňovým únikům v oblasti hotovostního placení,“ dodal.

„Jestli stát hodlá vyžadovat i po spolcích online evidování všech tržeb z příležitostných aktivit, tak reálně hrozí, že pořádání kulturních a společenských akcí odpískají a navíc přijdou o zdroj příjmů. A tak přijdou o šanci si na svou činnost vydělat a zůstanou odkázány na veřejné rozpočty nebo budou odsouzeny k zániku,“ vzkázal tehdy ministrovi Libor Švardala, starosta Slavkova. 

Drobná vedlejší podnikatelská činnost EET nepodléhá, píše Babiš

Jeho kolega, starosta Stříbrnic Petr Matoušek, prozradil, že Babiše také požádali o to, aby spolky od povinnosti osvobodil. To však Babiš učinit nehodlá. „Vzhledem k tomu, že i tito poplatníci mohou v rámci své vedlejší činnosti podnikat a absolutní vynětí z evidence by jim poskytlo neoprávněnou výhodu proti ostatním podnikatelským subjektům, nebylo by takové absolutní vynětí správným a optimálním řešením,“ domnívá se ministr financí. „Sami jistě uznáte, že daný spolek se stává podnikatelem a v tomto ohledu není zásadního rozdílu mezi ním a například osobou samostatně výdělečně činnou nebo obchodní korporací,“ dodal. 

Na druhou stranu však ujišťuje, že na specifickou situaci veřejně prospěšných poplatníků, kteří podnikají za účelem financování své hlavní činnosti, myslí. „Proto jako výjimka z výše uvedeného pravidla nemusí veřejně poplatníci evidovat tržby z drobné vedlejší podnikatelské činnosti. Pokud je tedy podnikatelská činnost daného poplatníka pouze ‚drobná‘, pak ani tržby z této činnosti evidenci nepodléhají,“ zmínil Babiš.

Co je ‘drobná vedlejší podnikatelská činnost‘, ptá se Valenta

Nad tímto se však již v prosinci pozastavoval i slovácký senátor Ivo Valenta, který zmatek kolem EET a činnosti spolků kritizuje. „Problém je v termínu ‘drobná vedlejší podnikatelská činnost‘, na kterou se zákon odvolává. Sama metodika ministerstva financí totiž konstatuje, že ‚drobná vedlejší podnikatelská činnost‘ není nikde explicitně definována, resp. jedná se o neurčitý právní pojem. Naplnění kritéria drobná podnikatelská činnost je tak u poplatníků nutné posuzovat vždy s přihlédnutím k okolnostem konkrétního případu,“ zmínil tehdy Valenta se slovy, že žádný ze spolků si tak nemůže být automaticky jistý tím, že se ho EET netýká.

Babiš se však nyní ve svém dopise opětovně oháněl i přesnými specifiky tohoto ustanovení. Jde podle něj o to, že příjmy daného poplatníka z vedlejší podnikatelské činnosti nepřevýší 175 tisíc Kč za rok nebo pět procent jeho celkových příjmů.

„Pokud už pominu to, že vůbec nevím, kde ministerstvo přišlo právě na tato čísla, proč je stanovena právě částka 175 000 Kč, a ne třeba v minulosti diskutovaná částka 250 000 Kč anebo jiná relevantní hodnota, tak největší problém vidím právě v tom, že spolky budou muset prokazovat, že si prodejem občerstvení na plesu, pochovávání basy a hodové zábavě vydělaly maximálně 5 % svých celoročních příjmů. Takže místo toho, abychom podporovali vícezdrojové financování místních spolků a fandili těm spolkům, které si na svou činnost dokáží vydělat vlastními aktivitami, tak je zase vracíme do náručí dotací a závislosti na veřejných rozpočtech,“ domnívá se ale Valenta, jenž na tato čísla reagoval již v prosinci ve svém textu pro ParlamentníListy.cz.

„Navíc s odkazem na ministerskou metodiku musím upozornit také na to, že splnění podmínky pro vyloučení tržeb z povinnosti evidence musí být schopen spolek doložit! Takže myslivci, hasiči, fotbalisti nebo folkloristi, kteří nebudou prodávat pivo a klobásku na plese pomocí EET, musí počítat s tím, že finanční úřad může kdykoliv zaklepat na jejich dveře a chtít doložit to, že tyto tržby nebyly vyšší než 175 000 Kč nebo nepřesáhly 5 % z jejich celoročních příjmů,“ uzavřel své stanovisko Valenta, jenž by dlouhodobě nejraději EET zcela zrušil. 

Závěrem svého dopisu pak Babiš uvedl, že zásadně nesouhlasí s tím, aby byla nastavena obecná hranice, například milion korun, pro vynětí tržeb z podnikání z povinnosti evidence. „Takové pravidlo by bylo kontraproduktivní a způsobilo by faktickou nefunkčnost evidence tržeb,“ uvedl.  

„Jako alternativu pro drobné podnikatele jsem v rámci projednávání daňového balíčku na rok 2017 navrhoval, aby drobní podnikatelé s obratem do 250 tisíc Kč ročně měli možnost požádat správce daně o stanovení paušální daně a v případě sjednání této daně by nemuseli podávat daňové přiznání ani vést evidenci tržeb,“ zmínil Babiš. A neopomněl si následně ani rýpnout do hnutí Starostové a nezávislí. „Bohužel uvedený pozměňovací návrh nebyl přijat, když se proti němu postavili zejména poslanci TOP 09/STAN, ODS a ČSSD. Jsem hluboce přesvědčen, že zejména drobní podnikatelé ve venkovských oblastech, kteří často podnikají pouze v rámci vedlejší činnosti a obecně dosahují nižšího obratu, by tuto úpravu velmi ocenili. Je proto paradoxem, že poslanci za hnutí Starostové a nezávislí, kteří by měli hájit zájmy drobných podnikatelů zejména z venkovských oblastí, přispěli k tomu, aby byl tento pozměňovací návrh zamítnut,“ uzavřel Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …