Vedení ČSSD varuje: S Topkou bychom se na radnici spojovat neměli

23.05.2013 20:04

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka i jeho místopředseda Michal Hašek si shodně myslí, že by sociální demokracie neměla vstupovat do pražské rady. Spojení s TOP 09 by prý bylo jako spojení ohně a vody.

Vedení ČSSD varuje: S Topkou bychom se na radnici spojovat neměli
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

Oba to uvedli poté, co zastupitelé v metropoli odvolali primátora Bohuslava Svobodu (ODS) z funkce a občanští demokraté odešli do opozice. KSČM požaduje nové volby.

"Osobně se domnívám, že pokud jde o Prahu, ČSSD by neměla do pražské rady vstupovat," napsal Bohuslav Sobotka. Změna na magistrátu je podle něj součástí souboje mezi ODS a TOP 09. "Nemůže to nic změnit na protichůdných programech ČSSD a TOP 09. Nejde tedy o žádné celostátní námluvy," uvedl s tím, že o ně jeho strana nemá "naprosto žádný zájem".

Podle Michala Haška není dobré, když o záležitostech v regionech rozhoduje centrální vedení strany, přesto však dnes doporučil pražským sociálním demokratům, aby se nestali součástí vládní koalice. "Spojit v tuto chvíli ČSSD a TOP 09 na úrovni Prahy je něco jako pokusit se spojit oheň a vodu. Výsledkem takového spojení by bylo pouze zasyčení a otázka je, kdo by zmizel jako pára nad hrncem," řekl Hašek v Českých Budějovicích, kde zasedala Asociace krajů ČR, jíž předsedá.

Sobotka v dřívějším tiskovém prohlášení napsal: "Pravicové strany nejsou evidentně schopné unést odpovědnost, ani na pražském magistrátě, ani ve vládě. Pokaždé to končí hádkami, chaosem, dluhy a řadou chybných rozhodnutí. Panu Svobodovi se rozpadla už druhá radniční koalice, to také něco vypovídá o jeho politických schopnostech. ČSSD by měla nyní v Praze postupovat v zájmu občanů a důsledně v souladu se svým volebním programem."

Komunisté požadují rezignaci celé pražské rady a vypsání nových voleb. "Podle našeho názoru je i jednání opoziční ČSSD velmi účelové. Považujeme ho za neférové vůči občanům. Ve skutečnosti neusilují o odvolání zkorumpovaného vedení, ale o získání podílu na moci a o přístup k finančním tokům," uvedla zastupitelka za KSČM Marta Semelová. Po předčasných volbách v hlavním městě volá například i KDU-ČSL, která zástupce v pražském zastupitelstvu nemá.

Vlády v Praze se po odvolání Svobody a odchodu ODS po 22 letech do opozice ujímá TOP 09, výkonem funkce primátora byl pověřen dosavadní náměstek Tomáš Hudeček. Šestice radních z této strany, která vyjednává s ČSSD o budoucí podobě městské rady, ve funkcích zůstala.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Za atentát na Fica účtuje

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…